Els jutjats penals de Girona acumulen més de 5.500 sentències pendents d'execució

Publicat el 24 d’abril de 2008 a les 18:11
 
La Sala de Govern del TSJC s'ha reunit aquest dimarts a l'Audiència de Girona amb els diversos col·lectius jurídics de la demarcació per analitzar a fons la realitat dels organismes judicials de les comarques gironines. Durant la reunió, s'han mantingut contactes amb la junta de personal (sindicats), els representants dels graduats socials, els Col·legis d'Advocats de Girona i Figueres, els col•legis de procuradors, els secretaris judicials i els jutges i magistrats.
 
La presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, ha indicat que entre els punts que s'han posat sobre la taula hi ha la situació actual per què passen els cinc jutjats penals de Girona. 'Ens preocupa el volum de feina que hi ha tant amb els assenyalaments com amb les executòries, que s'agreuja perquè aquests jutjats estan infradotats de plantilles', ha ressaltat Alegret.
 
On es fan més evidents els retards és amb les sentències que estan en tràmit o pendents d'execució. Segons les dades del TSJC, els cinc jutjats acumulen més de 5.500 sentències que es troben en aquest procés. L'organisme judicial que en té menys és el Número 5, amb 764 executòries pendents. A l'altre costat de la balança, es troba el Jutjat Penal Número 1, amb 1.399 executòries pendents.
 
Alegret ha indicat que el TSJC tem que aquest romanent s'incrementi durant els propers mesos amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal per a conductors. I és que, a partir de l'1 de maig, aquells qui es posin al volant sense carnet seran detinguts o presentats davant del jutge, com ja es ve fent ara amb els infractors que condueixen beguts o a velocitat excessiva. Es calcula que, arreu de Catalunya, la modificació pot comportar l'entrada de 20.000 nous casos als jutjats.
 
Tenint en compte que el volum d'entrada d'assumptes nous als jutjats penals és de 500 cada any, i que a aquests caldrà sumar-hi els dels conductors sense carnet, la presidenta ha indicat que es fa necessari incrementar la dotació de personal als jutjats penals. Actualment, cada jutjat té una plantilla formada per dos gestors, quatre tramitadors i dos funcionaris.
 
'Hem demanat al Departament que posi un funcionari més a cada jutjat, perquè aquest increment de plantilla és necessari ja que la càrrega de feina és alta', ha concretat Maria Eugènia Alegret. Durant la Sala de Govern del TSJC, Alegret també ha explicat que un altre dels jutjats que els preocupa és el Número 2 de Santa Coloma de Farners, que és qui també porta els casos de violència domèstica, i té més volum de feina.
 
Sense jutjat d'instrucció a Lloret de Mar
 
Durant la seva compareixença, Alegret també ha tractat altres temes que fan referència als organismes judicials gironins. En referència als problemes que acumula el jutjat de pau de Tossa (Selva), Alegret ha avalat la proposta perquè es creï una associació amb el de Lloret de Mar (Selva). Tot i això, la presidenta ha ressaltat que des del TSJC no s'aposta per crear un jutjat de primera instància i instrucció a Lloret de Mar, com va demanar l'alcalde, perquè 'amb el de Blanes ja és suficient'.
 
Alegret també s'ha referit a les queixes que ha rebut el TSJC de dues magistrades de Girona i Puigcerdà perquè dues advocades que estaven embarassades no van comparèixer a una vista. Les magistrades, però, van decidir no suspendre les vistes. La presidenta del Tribunal ha ressaltat que s'ha demanat una ampliació de l'informe per aclarir els fets ja que només es té 'una denúncia genèrica'. Tot i això, també ha aclarit que 'l'embaràs de per si, no és una situació per la qual es pugui demanar la suspensió' d'un judici.