Els manaies de Girona batallen per trencar la imatge d'«elitistes» amb la visita d'escolars

La incorporació de dones manaies no es contempla per la falta de demanda

Publicat el 12 d’abril de 2011 a les 17:07

Els manaies de Girona, un dels atractius més esperats per Setmana Santa a la ciutat, lluiten per trencar la imatge d'"elitista" que els ha perseguit des de fa molt de temps amb la visita d'escoles a Sant Lluc. Calculen que cada any van a veure'ls un miler d'infants, que volen conèixer de prop la tradició i que podrien estar interessats en sortir a la processó acompanyant als soldats adults. Hi ha llista d'espera però està obert a tothom, explica el president de la Confraria Jesús Crucificat¬, Narcís Reixach. Pel que fa a la possible incorporació de dones, afirma que aquest és un debat que no s'ha tractat oficialment, ja que actualment no hi ha suficient demanda com per muntar una 'Optíada'.

"Els manaies de Girona no és una formació elitista, al contrari", afirma Narcís Reixach, que és el president de la confraria que els agrupa, l'anomenada Jesús Crucificat. Ho diu amb vehemència, ja que aquesta és una "maledicció" que els ha perseguit durant molt de temps. A diferència de les vestes, els manaies són els que són, és a dir, un total de 119 llocs, ni més ni menys. Això vol dir que aquells qui en vulguin formar part han d'esperar que hi hagi una baixa. Ara mateix la llista d'espera és d'unes vuitanta persones. "La gent no té tanta paciència com fa anys i al cap d'uns anys se'n cansa i no ve més", en referència als assajos que suplents i titulars fan cada any per preparar-se per Setmana Santa. Aquests dies són uns 160 que s'estan preparant i d'aquí uns dies es decidirà els afortunats que podran desfilar com a titulars, que acostumen a ser-ho durant uns anys.

Per "trencar" aquesta imatge de grup tancat, des de fa quatre anys reben un miler d'escolars a Sant Lluc, procedents de diferents escoles de Girona, per explicar-los com assagen, què representen i com es vesteixen."L'objectiu és donar-nos a conèixer i que els nens puguin veure el que són i es vulguin apuntar per seguir la tradició". Segons Reixach, tenen molta mainada però encara "menys de la que voldrien", si bé cada any tenen suficients nens -en necessiten 8- per sortir. A partir de catorze anys, ja poden desfilar com a manaia gran. També organitzen un assaig especial, acompanyats de la banda, on els nens poden veure les llances i com marquen el pas. Està previst aquest dissabte a les quatre de la tarda a la Plaça dels Apòstols.

La incorporació de dones

Preguntat per la incorporació de dones, Reixach ha respost que aquest és un "etern debat" però que ara mateix no s'ha tractat oficialment. El president no tanca la porta a aquesta possibilitat però ara per ara no ho veu factible. "Hauríem de fer un grup mixt", però el "pas marcial d'un home és diferent del d'una dona" i per tant la millor opció seria fer-ne un només de dones, per tenir "uniformitat". Però per això, diu Reixach, no hi ha prou demanda. "No diem que no; si un dia hi ha prou sòcies que ho demanen, per què no".

El manípul de Manaies de Girona, armats amb llances i vestits amb cuirasses durades, només surt dos cops a l'any, el dimecres i el divendres Sant, durant la processó del Sant Enterrament. La tradició es remunta a l'any 1751 i des dels anys 40, que eren una vintena, s'ha anat ampliant en nombre fins arribar als 119 que són actualment. Des del 1946 que tenen una confraria pròpia.