Els peatges s'incrementen més d'un 4% i el sector del transport ho critica

Publicat el 07 de gener de 2009 a les 14:33
 
Això suposa, traslladat en números, que peatges troncals com el de Martorell (Baix Llobregat) i el del Vendrell (Baix Penedès) s'apujaran deu cèntims més cadascun i passaran a valer 3,40 i 2,70 euros. L'augment ja ha comportat les primeres crítiques per part de les associacions de transportistes. Pel que fa als peatges que depenen de la Generalitat, en vies com la C-16 i a la C-32, aquests s'han incrementat un 4,6% de mitjana per als turismes. Aquesta és la pujada més gran en els darrers tres anys.
 
L'any 2009 ha arribat amb una nova pujada de les tarifes en el capítol del transport, superiors a la taxa anual de l'índex de preus al consum (IPC), que es preveia que tanqués l'any al voltant del 2%. A partir d'ara, els conductors que optin per agafar alguna de les autopistes de Catalunya hauran de pagar increments de peatges superiors al 4%.
 
En el cas de les autopistes depenents de l'Estat, l'augment registrat és del 4,4% de mitjana. Pel que fa a les que són concessionàries de la Generalitat, els peatges han registrat una alça mitjana del 4,2%, encara que per als conductors de cotxes i motos –la majoria dels usuaris- aquest increment se situa en el 4,6%.
 
Així, pel que fa a les autopistes depenents del govern estatal (l'AP-7 i l'AP-2), les noves tarifes comportaran que peatges troncals com el de Martorell i el del Vendrell passin a costat deu cèntims més d'euro cadascun. Ara bé, aquest augment serà superior en el cas de la barrera de Tarragona, que s'apuja més. L'increment aquí es tradueix en 15 cèntims d'euro més, i suposa que passi a valer 2,55 euros, amb un increment del 6,2%.
 
D'altra banda, en aquells peatges depenents del Govern de la Generalitat, qui més notarà els augments seran els conductors de cotxes i motos. Així, la tarifa per als vehicles lleugers que circulin pel Túnel del Cadí a la C-16 ha passat de 10,52 a 11 euros, i els túnels de Vallvidrera augmenten de 2,99 a 3,13 euros en dies i hores vall, i de 3,36 a 3,52 euros en hores punta.
 
També la tarifa per als vehicles lleugers als túnels del Garraf passa de 5,07 a 5,30 euros, mentre que la dels usuaris habituals s'incrementa de 2,71 euros a 2,83 euros. D'altra banda, el tram Sant Cugat-Terrassa a la carretera C-16, augmenta d'1,13 a 1,18 euros en dies laborables i de 2,05 a 2,14 euros els dissabtes i festius.
 
En aquesta mateixa carretera C-16 també el tram Terrassa-Manresa registra una alça de 3,44 a 3,60 euros en dies i hores vall, i de 6,26 a 6,54 euros els dissabtes i festius. A la C-32, el tram Sitges-Vendrell passa de 2,91 a 3,11 euros; el Montgat-Mataró, d'1,11 a 1,16 euros, i el Mataró-Palafolls, de 2,50 a 2,61 euros. I finalment, el peatge del tram Barcelona-Montmeló/Granollers augmenta d'1,31 a 1,36 euros.
 
Crítiques del sector del transport
 
L'increment dels peatges ja ha comportat les primeres crítiques de les patronals del transport per carretera. El director de la Federació Empresarial d'Auto-transport de Tarragona (FEAT), Josep Lluís Aymat, ha destacat que els peatges de les autopistes 'sempre han estat un cost important' per al sector, i ha recordat que, en l'actual situació de crisi econòmica, aquesta pujada 'autoritzada i legal' de tarifes 'no és la millor notícia'.
 
Aymat ha reconegut que suposa un 'increment de costos important' i que els transportistes 'haguessin desitjat una congelació dels peatges o una pujada el més petita possible', ja que l'increment supera l'IPC previst. A més, Aymat ha ressaltat el fet que, al peatge de Tarragona, la pujada és 'una mica superior a la mitjana de les autopistes', ja que augmenta en un 6,2%.
 
El director de la Federació tarragonina ha donat a conèixer que a principis d'aquest 2009 la FEAT es reunirà amb el secretari general de Mobilitat per parlar del Pla d'Actuació del Transport, que té en compte la visió del sector 'des d'un punt de vista més ampli', i 'no únicament per intentar repercutir o compensar determinades pujades'.
 
Per la seva banda, el secretari general de la patronal gironina del transport Asetrans, Carles Palacio, ha criticat que els transportistes 'no podran apujar més d'un 4% els seus preus com per assumir també aquest augment de costos'. Així, Palacio considera que la 'reducció' de l'activitat que comporta la crisi, i aquest nou increment, 'afavorirà que la gent deixi de fer servir l'autopista' i els transportistes 'faran servir les vies alternatives', fet que provocarà que 'hi hagi una circulació menys fluïda en aquestes carreteres'.
 
El secretari de la patronal gironina ha recordat també que a determinades comunitats autònomes 'el peatge de camions és més barat que el de turismes per facilitar que els camions circulin per aquestes vies més segures' i 'sense col•lapsar' les que creuen les ciutats. En relació a la crisi econòmica, Palacio ha ressaltat que ara 'el que s'ha de fer és afavorir l'activitat econòmica', pel qual augmentar més d'un 4% els peatges 'hi va en contra'.
 
D'altra banda, Palacio ha fet referència a les declaracions fetes pel president d'Acesa, Salvador Alemany, sobre un possible increment de les tarifes dels peatges 'per poder regular la circulació'. Segons Palacio, aquesta proposta 'és un intent fallit' i 'com menys circulació de camions hi hagi, pitjor' perquè 'això vol dir que l'economia s'està parant'. En aquest sentit, el secretari de la patronal gironina ha afirmat que, de fet, l'ús de les autopistes ja ha davallat en el darrer semestre 'entre un 5 i un 6%' de mitjana.