Estudien l'absentisme laboral de les comarques gironines

Publicat el 13 de juny de 2008 a les 19:23
 
L'estudi s'ha fet per conèixer com gestionen les baixes els metges d'atenció primària i millorar el tractament i diagnòstics dels pacients per evitar que, en molts casos, 'la picaresca' dels treballadors pugui fer allargar les baixes laborals injustificades.
Segons el president de la FOEG, Joan Fausto Martí, que a les comarques industrials hi hagi més baixes és perquè els treballadors senten que tenen feina fixa i s'agafen la baixa de manera més contínua.
 
Segons dades del 2006, les Àrees Bàsiques de Salut de comarques com el Gironès o el Ripollès presentaven les taxes més elevades de baixes respecte a la població en edat de treballar, de 15 a 65 anys. Pel que fa a les baixes de menys de 30 dies, els índex més elevats es trobaven a les ABS de Celrà (22,3%), Sarrià de Ter (20,7%), Sils (22,1%), entre d'altres. Quan les baixes ja són de més de 30 dies, els centres de Salut de Ripoll (7%), Girona 4 (7,4%) i Sils (7,2%) van registrar els nivells més alts.
 
Segons un dels autors de l'estudi, Antoni Agustí, aquest treball ha servit per detectar que darrera d'una baixa laboral hi ha molts factors que la condicionen. Agustí ha explicat que, abans de fer l'estudi, partien amb la hipòtesi que els metges amb major càrrega de pacients diagnosticaven pitjor i era on hi havia més baixes. No obstant això, després de recopilar les dades s'han adonat que aquesta variable no influeix en el nombre de baixes que se signen a cada centre de salut.
 
El doctor ha afegit però que cal millorar alguns passos en el procediment que segueixen els metges a l'hora de donar les baixes. Per exemple, ha apuntat que en alguns casos les proves triguen massa i el metge s'ha d'esperar fins poder diagnosticar curosament i les baixes s'allarguen. També ha dit que intervenen 'factors subjectius' que el metge no pot comprovar i que s'ha de 'refiar' del pacient. Per això, ha dit que hi ha moltes causes que condicionen l'absentisme i que moltes no són atribuïbles a les funcions del metge.
 
'El problema de l'absentisme laboral és un problema de valors', ha dit Agustí que ha afirmat que la societat no és conscient que una baixa injustificada suposa una despesa per l'empresari però també pel conjunt de la societat.
 
Pel president de la FOEG, darrera d'algunes baixes hi ha la 'picaresca dels treballadors'. Per exemple, ha anomenat unes estadístiques que detecten que, per edats, els més joves acostumen a faltar a la feina els dilluns, just després del cap de setmana. Martí ha afegit però que, amb les darreres estadístiques d'absentisme laboral a la mà, han detectat que s'està reduint. 'La gent veu que estem en crisi i que no es pot jugar la feina', ha dit.
 
Per Fausto Martí, cal que tant els empresaris, com els treballadors, el Govern i els sistemes sanitaris prenguin consciència d'aquesta problemàtica i aconsegueixin que tots els assalariats facin les hores de treball que els corresponen.