'Ara formem 71 matrones l'any grà cies a una unitat docent de la Universitat de Barcelona, que fa prà ctiques a 18 hospitals i centres de salut primà ria. De fet, som la comunitat de l'estat que formem més llevadores', va assegurar la consellera.
Segons dades del Departament de Salut, de les prop de 5.000 matrones que hi ha a l'estat espanyol, 942 estan a Catalunya. 'Durant molts anys no es varen formar matrones a Espanya, què va passar?', es va preguntar en veu alta Geli, que va estar acompanyada a la taula per la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Cristina MartÃnez, i la fins avui presidenta de la Federació d'Associacions de Llevadores d'Espanya, Dolors Costa.
Precisament Costa, s'havia queixat durant la inauguració del Congrés de la pressió assistencial que ha de suportar el col·lectiu de llevadores a les comarques gironines per la falta de professionals.
'Amb l'augment de la natalitat i de les prà ctiques preventives tenim encara un dèficit de matrones però ara ja comencem a veure la llum al final del túnel', va assenyalar la consellera de Salut, que també va demanar l'ajuda del col·lectiu de llevadores per arribar als nois joves i als homes. 'La paraula reproducció i sexualitat continua pesant massa pels homes', va afirmar Geli, que va reconèixer que als centres d'assistència a la salut sexual 'no hi van els homes i, si hi van, només acompanyen les seves dones durant l'embarà s'. 'A més, els nois joves són els que estadÃsticament consulten menys sobre temes de sexualitat', va afegir la consellera, que va considerar clau 'arribar més als homes'.
'Algunes disfuncions sexuals i una part de la violència contra la dona es podrien evitar si poguéssim arribar a aquesta part de la població que són els nois joves i els homes', va puntualitzar. En tots aquests aspectes, Geli considerà fonamental el paper de les llevadores, 'que escolten i estan al costat de la dona en un procés fonamental com és la gestació i l'embarà s'. Finalment, Geli va parlar també del pla de reordenació del servei maternoinfantil i del pla de reordenació dels serveis de salut sexual afectiva i reproductiva, presentats el dijous passat al Parlament.
'Vaig demanar a tots els grups parlamentaris i ara també a vosaltres que no es banalitzin i es partiditzin els debats entorn a la salut', va comentar la consellera, fent referència explÃcita a la polèmica suscitada entorn a la interrupció voluntà ria de l'embarà s. 'Cal humilitat, perquè tothom es pot trobar en aquesta situació, i no culpabilitzar les dones', va manifestar Geli. 'Estic convençuda que es poden arribar a acords polÃtics i socials en temes de polÃtiques de prevenció, anticoncepció o transsexualitat', va finalitzar la consellera de Salut.