
La Generalitat i l'Ajuntament d'Olot es reuniran el pròxim 24 d'abril a Madrid per desencallar el tram de la futura variant que li correspon fer a Foment però que encara no té el traçat decidit. Es tracta de buscar "complicitats" amb Madrid, per tal que incloguin l'obra com a "prioritària" i així poder deixar enllestida la part administrativa durant el que queda de mandat, ja que el projecte executiu de la part que correspon fer a la Generalitat està gairebé acabat. Ho ha anunciat el conseller de Territori, Santi Vila, que ha reiterat el compromís del Govern envers aquesta obra, que completa el traçat de Bracons."Espero que la reunió sigui profitosa", ha dit Vila en una visita a l'Ajuntament d’Olot.
La reunió ha de servir per arrencar el compromís de l'Estat de que aquesta és una obra "prioritària" i que l'inclogui a l'agenda estratègica acordada entre el Govern i Foment per tal que aquest últim faci la part que li pertoca. A dia d'avui, la Generalitat està a punt d'enllestir el projecte executiu i queda per tant només pendent el traçat del tram estatal, que va des de l'Hostal del Sol fins a l'A-26.
Fa uns mesos, el Ministeri de Foment va comunicar a l'Ajuntament d'Olot que no pensava fer-lo i això va "indignar" al seu alcalde, Josep Maria Corominas, que ho va a donar a conèixer a començaments d'aquest gener tot dient que era una "greu deslleialtat", atès que era un acord signat de l'any 2008. Ja en aquell moment, Corominas va anunciar que la Generalitat estava disposada a dur a terme aquesta part de l'obra però que per això caldria acordar una compensació amb Madrid per l'incompliment del compromís.
Aquest dijous, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en una visita al municipi, ha expressat de nou el compromís del Govern per deixar tota la part administrativa feta abans no acabi aquesta legislatura. "Estem compromesos amb la variant", ha manifestat Vila, que ha recordat que aquesta és una obra estratègica per completar el tram del túnel de Bracons i "vertebrar" el país "de Ponent a Llevant", ha dit. En relació a la variant de les Preses, ha reconegut que aquest projecte està més endarrerit i que cal encara acabar de consensuar el traçat amb el territori.
Per la seva banda, l'alcalde d'Olot s'ha mostrat optimista sobretot perquè la petició a Madrid la fan conjuntament amb la Generalitat. "Ens dóna molta seguretat", ha declarat Corominas, tot dient que desencallar aquest tram pendent és "perfectament assumible". "No demanem grans inversions, ja arribarà el moment que caldrà fer-ho; ara estem demanant prendre decisions, fer feina, i crec que fàcilment ho podem aconseguir", ha conclòs.
Sense simpatitzar amb el fracking
El conseller també ha expressat les seves reticències davant la tècnica del fracking (fractura hidràulica per extreure el gas i petroli del subsòl) tot dient que, tenint en compte els estudis actuals, veu amb "escepticisme" la qualitat del subsòl català des del punt de vista energètic. "Estem convençuts que l'activitat de fracking a Catalunya té molt poc interès", ha apuntat Vila, alhora que també ha reconegut que la conselleria que representa no és "especialment simpatitzant d'aquesta tècnica" sinó "tot al contrari".
En aquest sentit, també ha dit que el país ha de reflexionar si "vol ser reconegut arreu del món pel seu actiu i la vàlua del paisatge" o si en canvi s'opta per fer d'aquesta pràctica una activitat rellevant. Durant la seva visita a Olot, el conseller ha visitat l'Observatori del Paisatge.