
Girona s'ha convertit aquest dijous en l'observatori mundial del talent per als joves amb la celebració del primer Fòrum Impulsa, un acte que es concep com el referent anual de la Fundació Príncep de Girona. Més de 600 convidats i una vintena de ponents procedents d'arreu del món s'han donat cita per conèixer i debatre experiències innovadores. Entre ells, destaca com a referència exclusiva el Premi Nobel de la Pau 2006, Mohammad Yunus, qui ha fet una crida als joves per 'canviar el món' amb el seu talent. Durant la inauguració, el príncep d'Astúries, Felip de Borbó, ha ressaltat la unió 'd'impuls i innovació' que representa el Fòrum perquè la societat civil 'no ha de romandre indiferent als canvis'.
L'Auditori de Girona, on ara fa just un any va néixer la Fundació, ha estat també l'escenari escollit per a la celebració del primer Fòrum Impulsa. L'acte es concep com un aparador mundial del talent, i vol ser una plataforma de projecció anual de l'entitat, dedicada a fomentar projectes socials i d'emprenedoria.
Les xifres del que es viu avui a Girona parlen per elles mateixes. Més de 600 convidats, 200 periodistes acreditats i una vintena de personalitats de talla mundial s'han donat cita a la ciutat per conèixer i debatre experiències innovadores, especialment dirigides als joves, en un ampli ventall d'àmbits que abasten tant l'activitat social, com la cultural, l'educativa i l'econòmica.
El príncep d'Astúries, president d'honor de la Fundació, ha obert el fòrum amb una crida perquè la societat no romangui 'indiferent davant les profundes transformacions que estem vivint i la necessitat d'afrontar els seus reptes'. Felip de Borbó ha volgut posar l'accent en què tant el Fòrum Impulsa com la Fundació permetran 'projectar la imatge més autèntica de Girona i les seves comarques; amb sentit de responsabilitat social, amb voluntat de contribuir al desenvolupament, i amb la mirada posada sobretot en la joventut'.
El príncep Felip ha definit el Fòrum com la unió de 'l'impuls i la innovació', i no ha volgut deixar de passar per alt que Impulsa ha sabut fer camí, tot i que no ha estat fàcil 'pels temps complexos que vivim'. Durant el seu discurs, el president d'honor de la Fundació ha demanat que el Fòrum serveixi per ser un espai 'd'experiència i intercanvi' centrat en 'la transmissió intel·ligent de les idees, de les experiències i dels seus resultats'.
Talent per canviar el món
El primer ponent a passar per l'escenari del Fòrum ha estat, precisament, Mohammad Yunus, referència exclusiva del que vol ser aquesta cita anual. Premi Nobel de la Pau 2006 i creador dels microcrèdits, Yunus ha centrat el seu discurs en explicar l'èxit del banc creat a Bangladesh –ara estès arreu del món-, el Grameen Bank, destinat a deixar diners a les persones pobres, bàsicament a les dones.
Yunnus ha explicat que en la seva creació, al 1976, la idea era molt innovadora i va costar convèncer a la gent que funcionaria però ara, assegura, és un dels bancs que no s'està veient afectat per la crisi financera mundial. 'La gent pobre continua pagant i no tenim problemes', ha afirmat.
Yunus, que va obtenir també el premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia del 1998, ha volgut centrar el seu missatge entorn les potencialitats dels joves. 'L'èxit ja no està basat en quants diners fas, els joves estan esperant poder canviar el món', ha afirmat el Premi Nobel que ha assegurat que cada jove té la 'capacitat de canviar el món' i que només cal ajudar-lo a saber com fer-ho. 'Jo vull motivar els joves per tal que posin al seu abast la tecnologia per canviar el món i acabar amb els problemes', ha assegurat.
Yunus ha afirmat que el 'negoci social' és el que els joves han de perseguir per aconseguir canviar la societat i acabar amb allò que no els agrada. 'Jo els recomano que facin una llista amb els problemes que tenen al seu entorn i que escullin el què volen canviar', ha explicat davant dels 600 convidats al primer Fòrum Impulsa.
Després de Muhammad Yunus han anat desfilant per l'escenari de l'Auditori de Girona altres ponents de nivell que han explicat les seves experiències personals sobre projectes innovadors que han aportat canvis a la societat. És el cas de la coreògrafa argentina Inés Sanguinetti, creadora al 1997 del projecte 'Crear vale la pena'. A través de l'art i la música, la seva associació treballa per acabar amb les desigualtats socials a llatinoamèrica. Sanguinetti ha posat dempeus tot l'auditori per seguir una breu coreografia picant de mans i 'demostrar així la seva creativitat'.
Un altre conferenciant que ha passat pel Fòrum per explicar els seus projectes han estat el creador de la xarxa social Tuenti, Zaryn Dentzel, una de les vies de comunicació a Internet més usades. També està previst que ho faci el creador i fundador de l'empresa de roba Mango, Isak Andic, entre d'altres.
Mostra que el Fòrum aposta per impulsar els joves talent és la participació d'un jove que amb 16 anys va cofundar EyeOS, un sistema operatiu que permet pujar i accedir a qualsevol arxiu i aplicacions de qualsevol dispositiu connectat a Internet. Un altre exemple és el jove talent és Javier Fernàndez-Han, que amb 15 anys va crear Versatile, un sistema que combina la tecnologia disponible en reciclatge de residus, creació de biomassa i cultiu d'aliments per a països en via de desenvolupament.
Tallers per a joves
Apart de les ponències, el Fòrum Impulsa també ha organitzat dos tallers, on els joves i menuts s'han convertit en els protagonistes. Idear contes o fer diferents propostes (relacionades amb actituds o diners, entre d'altres) han estat alguns dels objectius dels tallers.
Després de les diferents ponències, aquesta tarda el Fòrum es tancarà amb un acte institucional, durant el qual es presentaran les conclusions de la jornada i es farà públic el primer manifest d'Impulsa. Els prínceps d'Astúries s'encarregaran de cloure l'acte amb el lliurament dels primers Premis Impulsa de la Fundació.
Els guardons reconeixen la tasca de personatges poc coneguts, però que despunten en diversos àmbits com el científic, el cultural i esportiu, l'empresarial i el social. Els guardonats, que rebran 10.000 euros cadascun, han estat escollits entre les més de cent candidatures dels diversos àmbits de tot Europa.