Girona presentarà al ple una moció conjunta per demanar el restabliment del cabal ecològic del Ter

Publicat el 14 de gener de 2008 a les 17:33
 
No obstant això, l'Ajuntament entén que la conca del Ter ha estat 'solidària' durant molts anys amb les comarques barcelonines i demana que ara es planifiquin mesures compensatòries per aportar aigua al riu ja sigui a través de dessaladores o de transvasaments de conques de rius que van més plens. El regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, ha alertat dels riscos ambientals i paisatgístics d'aquesta reducció i ha dit que és del tot inassumible passar d'un cabal mínim de 3 m³/segon a només 0,3.
 
'Si les propostes de l'ACA prosperen, el Ter pot patir un desequilibri ecològic molt greu', ha afirmat Feliu.
 
Davant d'aquesta situació, tots els grups municipals han consensuat una moció que conté també la decisió de deixar en suspens el Pla de Contingència fet per Girona, Salt i Sarrià que preveia restriccions d'aigua si s'entrava a la fase 2 del decret de sequera. Segons ha explicat Feliu, ja no cal aplicar aquesta decisió perquè l'ACA ha acordat que si s'arriba a aquest extrem les restriccions es donaran arreu del territori que es nodreix d'aigua del riu Ter, sigui en municipis de la pròpia conca del Ter o sigui en pobles i ciutats d'altres conques receptores.
 
Altres punts de la moció demanen al Govern un 'reconeixement institucional' a la contribució i paper 'fonamental' que ha fet el riu Ter, a través de la seva aportació d'aigua a les comarques barcelonines i gran part de Catalunya, al desenvolupament social i econòmic del país, i que expliciti el compromís amb el restabliment 'urgent' del cabal ecològic del riu Ter.
 
És més, a la moció es demana a l'ACA que reconsideri els cabals previstos per al proper trimestre per evitar la 'mort biològica del riu'. 'Si es baixen tant els nivells se'n ressentirà la fauna i la flora i es viuran situacions tan complicades com que el cabal d'aigua que entra a les depuradores és menor al què en surt un cop l'aigua ha estat tractada', ha explicat Feliu.
 
També se sol·licita a l'Agència Catalana de l'Aigua i al Departament de Medi Ambient i Habitatge que els nous cabals aportats per les noves dessaladores serveixin per a retornar una quantitat equivalent de cabal al riu Ter, 'com a primer pas d'un procés que garanteixi un cabal ecològic al riu Ter', cita la moció.
 
Una altra petició del consistori en ple és demanar al Govern que es facin públiques les balances hídriques anuals de la conca del riu Ter, així com una facilitació de la informació actualitzada públicament sobre els cabals instantanis que circulen en diferents trams del riu Ter, la seva qualitat ecològica i els volums derivats cap a altres conques catalanes. A més, es demana un calendari concret del compromís expressat per diverses autoritats del Govern respecte el retorn d'aigua al Ter.