D'altra banda, el 80% de les agressions es produeixen en l'àmbit de l'atenció primària, bàsicament al taulell i a l'interior de la consulta. El 20% restant es produeix als hospitals, principalment al servei d'urgències. Són dades recollides als centres que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS)
L'ICS gestiona el 80% dels Centres d'Atenció Primària (CAP), a més dels hospitals de la Vall d'Hebron de Barcelona, Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat, Can Ruti de Badalona, Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de les Terres de l'Ebre i l'Hospital de Viladecans. L'any 2008 es van atendre a Catalunya 45 milions de visites als CAP, 800.000 visites al servei d'urgències i gairebé 2,6 milions de consultes externes.
Segons la cap d'àrea de prevenció de riscos de l'ICS, Meritxell Herreros, es parla d'agressió o de 'situació de violència' a la salut pública en el moment en què és produeix un abús de poder d'un usuari respecte un professional. Es tracta d'agressions verbals quan hi ha un insult, una amenaça o una situació de coacció. L'altra tipologia són les agressions físiques.
Herreros avisa que l'agressor de l'atenció primària acostuma a ser un pacient habitual i reincident, ja que sempre acostuma a visitar-se al CAP on li pertoca. D'altra banda, la cap de prevenció de riscos assenyala que la violència a la sanitat ve donada per la petició d'una baixa laboral, la disconformitat en la visita o el temps d'espera, a banda de l'angoixa que pot suposar haver d'acudir a l'hospital. Tot i així avisa que la violència és un problema de la societat, no només de l'àmbit de la sanitat.
Mesures de seguretat
Les càmeres de vigilància en zones comunes dels CAP són algunes de les mesures de seguretat per evitar situacions de violència. D'altra banda, els metges també tenen sistemes com polsadors per avisar altres companys quan són víctimes d'alguna situació susceptible d'acabar amb violència. Segons Herreros, cada vegada hi ha més centres que implanten aquest tipus de mesures.
D'altra banda, Herreros explica que des del 2005 es fan tallers perquè els professionals de la sanitat tinguin eines per contenir una agressió o per baixar la tensió en una visita . Durant aquests quatre anys, s'han fet més de 160 cursos d'aquest tipus a uns 3.000 professionals.
Girona
La demarcació de Girona ha registrat 63 agressions aquest 2008, una vintena menys que l'any anterior. Una desena de les incidències del 2008 s'han registrat en l'àmbit hospitalari, i la resta han succeït en la primària. L'any 2007, l'àmbit hospitalari va registrar 11 incidències i la resta van ser a la primària. Pel que fa aquest 2008 a la primària, les principals víctimes han estat els metges en un 36% dels casos; les infermeres en un 34% dels casos i el personal administratiu en el 26% dels casos.
Barcelona
La demarcació de Barcelona és on es registren més agressions perquè és també on hi ha més població. Concretament, aquest 2008 s'han registrat en aquesta demarcació 607 situacions de violència, una xifra superior a les 567 que es van registrar el 2007. La proporció és la mateixa que a tota Catalunya: el 90% són verbals i el 10% són físiques; el 80% es produeixen a la primària i el 20% a l'àmbit hospitalari. Aquesta demarcació contempla les àrees sanitàries de Barcelona Ciutat, Metropolitana Sud, Barcelonès Nord i Maresme i l'àrea del Centre.
Camp de Tarragona i Ebre
La demarcació de Tarragona ha registrat aquest 2008 un total de 110 agressions, 6 de les quals s'han produït a l'àrea de les Terres de l'Ebre. Es tracta d'una xifra inferior a les 134 agressions ( 13 de les quals a les Terres de l'Ebre) que es van produir l'any 2007. El 2008, el 40% de les agressions es van produir en l'àmbit hospitalari i el 60% restant van ser en l'àmbit de la primària. L'any 2007, aquesta proporció va ser del 30% als hospitals i el 70% a la primària.
Lleida
La demarcació de Lleida ha registrat aquest 2008 un total de 65 incidents, 3 menys que l'any 2007. 35 d'aquestes situacions es van registrar a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. La resta van succeir en l'àmbit de l'atenció primària. En aquesta demarcació, hi ha hagut més de 3 milions visites a la primària i més de 400.000 atencions a l'Arnau de Vilanova, de les quals més de 80.000 han estat d'urgències.