
Càritas Diocesana i el Consorci de Normalització Lingüística de Girona han signat, aquest dijous, un conveni de col·laboració per afavorir la integració dels nouvinguts a les comarques gironines. L'acord permet potenciar els Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural (TALC) que tenen per objectiu facilitar l'aprenentatge de la llengua i el coneixement de la cultura catalana. Aquests tallers funcionen des de fa 22 anys en mans de Càritas. Ara, les dues institucions sumen esforços per un mateix objectiu i pretenen afavorir el treball en xarxa i recolzar la tasca que s'ha seguit des de l'aparició d'aquests tallers. Durant aquest curs, unes 700 persones han après català en aquests centres.
Els Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural són espais que acullen a les persones que arriben per primera vegada a Catalunya. A aquestes se'ls ofereix la possibilitat, de manera gratuïta, de tenir un primer contacte amb la llengua per poder relacionar-se en català amb altres persones del seu entorn.
Segons el director de Càritas Diocesana de Girona, Narcís Ponsatí, l'objectiu dels cursos és aportar un coneixement de la llengua, de l'entorn social, les pautes culturals i aspectes pràctics de la vida quotidiana als nouvinguts per tal que entenguin els costums i 'no els vinguin imposats'. D'aquesta manera es volen afavorir les relacions interculturals entre les poblacions de diferents orígens.
La voluntat dels organitzadors és que els alumnes no es quedin amb una formació de base sinó que millorin les seves competències lingüístiques després de passar pels cursos. Per això, volen crear un itinerari d'acollida lingüística on els estudiants, després de la formació que se'ls dóna des dels cursos, vagin al Consorci o accedeixin a l'Escola d'Adults per obtenir un títol reconegut.
El cas de la Bisbal d'Empordà és un clar exemple de l'itinerari d'acollida lingüística que es vol seguir des de les dues institucions que han signat el conveni. Els nouvinguts són acollits pel Consell Comarcal que els hi permet tenir un petit coneixement de l'entorn. Però el veritable contacte amb el català és des dels tallers de Càritas. I finalment, si es vol un títol amb reconeixement o es vol perfeccionar l'idioma i la cultura catalana, és necessari formar-se al Consorci de Normalització Lingüística o a l'Escola d'Adults.
Els TALC
Els Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural van néixer al 1988 de mans de Càritas amb el nom d'Escoles de Formació Global. Aquests cursos estan adreçats a totes aquelles persones nouvingudes que arriben a Catalunya i volen aprendre l'idioma per integrar-se però no tenen recursos suficients.
A les comarques gironines, aquests tallers, que són gratuïts, funcionen a quinze poblacions entre les quals hi ha la Bisbal d'Empordà i la ciutat de Girona. Aquests cursos els imparteixen 120 voluntaris de l'entitat organitzadora.
El curs passat, més 700 persones es van beneficiar d'aquest servei. D'aquestes, 400 eren dones i 333 homes. Per ordre de demanda, els usuaris provenien del Magrib, l'Àfrica Subsahariana, Àsia, Sud Amèrica i Europa de l'Est.
Segons el tècnic de Càritas, Ezequiel Mir, els tallers estan organitzats en tres nivells. El primer d'ells es tracta d'un itinerari de català oral. El segon, els introdueixen a l'escriptura d'aquests idioma. Finalment, amb l'ajuda del Consorci de Normalització Lingüística, s'ajuda als alumnes a formar-se per poder entrar a l'Escola d'Adults per tal que tinguin un títol reconegut.