Informàtics i radiòlegs gironins creen un programa pioner per diagnosticar per imatge

Publicat el 28 d’octubre de 2008 a les 19:20
 
La principal novetat d'aquest nou entorn és que hi ha un equip d'informàtics al darrere que s'encarreguen d'atendre les peticions dels metges i adaptar el programa a les seves necessitats.
 
Fins ara aquests programes els venien les grans cases comercials i eren els metges els que s'havien d'adaptar a l'entorn informàtic que li instal·laven. La doctora en informàtica i professora del departament d'informàtica i matemàtica aplicada de la UdG, Imma Boada, ha explicat que el principal avanç que suposa l'Starviewer és que, un cop dissenyat, l'han instal·lat als ordinadors de l'hospital Josep Trueta de Girona. Llavors, l'equip de radiòlegs ha anat fent peticions de canvis o necessitats que volien cobrir i han anat adaptant el programa 'a mida' dels professionals.
 
Un dels exemples és que un doctor pot controlar l'evolució de la lesió d'un malalt amb un sol clic. El metge disposa de les imatges emmagatzemades a l'ordinador de les proves que han anat fent al pacient. Llavors, les pot posar de costat i que sigui el programa el que li calculi la mida de la lesió en les diverses imatges. És també el programa el que s'encarrega de mesurar si la lesió ha reduït o no i en quin percentatge.
 
Abans aquesta tasca s'havia de fer de forma manual. 'Guanyem molt temps', ha explicat el director de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de Girona, Salvador Pedraza. També detalla que aquest programa és 'igual o millor' que el que venen les cases comercials però que, a més, els hi suposa una reducció de costos i la possibilitat de fer peticions als informàtics per adaptar l'entorn a cada tipus de prova.
 
Un cop implantat al Trueta i 'aprovat' per l'equip de radiòlegs del centre, el següent pas és anar estenent el programa arreu de Catalunya. Can Ruti, la Vall d'Hebron o Bellvitge són alguns dels centres que aniran incorporant l'Starviewer. Boada ha detallat que és una feina 'lenta' perquè han d'adaptar el programa base a les demandes dels professionals de cada centre. Mentre que en alguns treballen principalment en proves de còlon o mama, altres estan més especialitzats en tacs cerebrals i han d'adaptar el programa d'acord a les necessitats.
 
També han rebut peticions d'altres hospitals d'arreu de l'estat espanyol que estan interessats en incorporar aquest nou programa. 'L'objectiu és sense radiografies i sense papers', ha explicat Pedraza que detalla que la intenció és que progressivament és que vagin desapareixent els residus i que, a través de la targeta sanitària, es pugui disposar de tota la història clínica del pacient a qualsevol lloc.
 
Desenvolupar l'Starviewer ha costat uns cinc anys i és fruit de la col·laboració entre la UdG, l'IDI i l'Insitut Català de Salut de l'àmbit gironí.