Investigadors de la UdG guanyen un concurs internacional d'intel·ligència artificial a Portugal

Publicat el 09 de juny de 2008 a les 16:09
 
ART és una competició que s'organitza en el marc de la conferencia científica més important a nivell internacional, l'Autonomous Agents and Multiagent Systems (AAMAS), i que està dedicada a la recerca en una especialitat de la intel·ligència artificial coneguda com a agents intel·ligents i sistemes multiagent. L'equip gironí ha competit amb catorze grups d'Estats Units, Regne Unit, França i Itàlia.
 
L'objectiu d'ART és sotmetre els agents a proves de confiança i reputació. Un agent és un programa informàtic capaç de comunicar-se amb altres programes per demanar-los i subministrar-los informació, i que pren decisions basant-se en el coneixement adquirit. Les aplicacions pràctiques del software d'agents es poden trobar en el comerç electrònic –és el cas de les subhastes– o en la planificació logística.
 
L'equip de la UdG ha aconseguit guanyar gràcies al disseny de l'estratègia d'intercanvi d'informació. Això ha permès als investigadors obtenir el màxim coneixement dels seus contrincants i aprofitar-lo per establir els millors judicis. De fet, la feina que fa l'agent no s'allunya massa d'aquella que fa qualsevol persona davant la necessitat d'establir un criteri. En aquest cas resulta habitual preguntar al nostre entorn per prendre una decisió, tenint en compte que alguns amics no ens diran la veritat (confiança) i que no els considerem a tots per igual (reputació).
 
L'agent de la Universitat de Girona, Uno2008, ha estat posat a punt per Víctor Muñoz i Javier Murillo, sota la supervisió de Dídac Busquets i Beatriz López. L'any 2007, l'equip del grup eXIT ja va guanyar un certamen similar celebrat a nivell espanyol. Ara ha competit contra catorze equips dels Estats Units, Anglaterra, Itàlia i França i contra un altre grup de la Universitat de Girona.