JARC proposa als agricultors gironins que s'associïn

Publicat el 09 de febrer de 2008 a les 16:15
 
Ja sigui mitjançant el cooperativisme, reestructurant les associacions actuals o creant una nova cooperativa que els englobi a tots, els sindicat agrari ha insistit que és 'l'única manera' per assegurar que l'actual pujada dels preus dels cereals també repercuteixi positivament en els productors.
 
El responsable sectorial d'herbacis del sindicat, Esteve Figuerola, ha assenyalat com un dels principals problemes en la venda de cereals a la demarcació la poca capacitat d'emmagatzematge dels productors.
 
'La llei de l'oferta i la demanda és implacable', ha afirmat Figuerola que explica que és precisament aquesta impossibilitat d'emmagatzemar collites durant un temps la que provoca que quan els agricultors gironins venen els cereals ho hagin de fer a preus més reduïts perquè és quan hi ha més oferta. Per ara, a la demarcació es veuen obligats a vendre el producte poc després de la collita perquè no poden guardar els cereals durant gaire temps.
 
Per això, Figuerola proposa als agricultors gironins que s'uneixin per fer front a les fortes inversions que suposa emmagatzemar el cereal per aconseguir així vendre la collita 'fragmentada' al llarg de l'any. D'aquesta manera, afirma que podrien aconseguir millors preus pel quilo de cereal i, alhora, assegurar el subministrament durant més temps.
 
JARC ha radiografiat la situació de les comarques gironines i asseguren que es tracta d'una demarcació deficitària de cereal, és a dir, que hi ha més demanda que oferta. Per aquest motiu, lamenten que s'acabi pagant a preus més elevats el cereal que prové d'altres llocs que el produït a la demarcació quan aquest s'acaba. De fet, Figuerola ha posat sobre la taula les dades de venda d'aquest any. Mentre que els productors gironins van vendre el quilo d'ordi a 15 cèntims d'euro, poc després es va pagar pel mateix cereal un cèntim més el quilo al provinent d'altres zones.
 
Tot i que hi ha un preu 'de campanya' per sota del qual no els hi poden comprar el blat, Figuerola ha lamentat que els productors gironins 'no tinguin la capacitat de vendre quan poden obtenir més benefici'. Aquest és el motiu principal pel qual reclama un 'canvi en la mentalitat individualista dels pagès gironí' perquè s'associïn entre ells per vetllar pels seus interessos econòmics.
 
'Si no es fa així, anirem veient com el cereal va pujant cada cop més de preu i no se'n podran beneficiar els productors gironins', ha criticat Figuerola. A més, especifica que fins ara l'escalada de preus no ha repercutit en els pagesos i que es tractaria d'intentar que 'el preu de venda del cereal gironí pogués ser el més alt possible'.
 
Segons Figuerola, aquesta mesura beneficiaria tant a productors com a consumidors de cereals perquè, concreta, 'el que compra el producte és el mateix que ven els inputs que necessitem per fer-lo'. 'Si les coses no ens van bé a nosaltres, a ells tampoc', ha sentenciat el responsable sectorial.
 
Una altra de les mesures que proposa JARC per millorar les condicions de venda de les collites és que els pagesos també estiguin presents en la Llotja de contractació de Girona. Actualment, comenten, hi ha representats oferta i demanda però es tracta del majorista de cereal i del fabricant del pinso i, per tant, no hi ha representats els agricultors.
 
Aquest fet provoca, segons Figuerola, que per exemple aquesta setmana a la Llotja s'hagi venut el quilo d'ordi a 23 cèntims d'euro. 'Està lluny dels 15 que van rebre els pagesos', ha criticat. A les comarques gironines s'ha produït aquest any 183.500 tones de cereals.