L’Ateneu reprèn el seguiment d’amfibis a Girona

Publicat el 10 de març de 2009 a les 17:02
 
Enguany, tot i que aquest projecte ha quedat aturat per manca de finançament, l’Ateneu ha decidit continuar pel seu compte l’itinerari a la comarca, seguint la mateixa metodologia dels anys anteriors per assegurar la comparabilitat de les dades.
 
L’itinerari transcorre entre algunes basses de les Gavarres, rieres de la Vall de Sant Daniel i els aiguabarreigs del Ter a Girona. “Esperem anar seguint les bones poblacions d’urodels (tritó verd, palmat i salamandra) de moltes d’aquestes basses, així com prospectar noves llacunes (com les que s’han creat recentment, al sector de les Hortes de Santa Eugènia) i altres masses d’aigua que podrien tenir importància per a espècies escasses a l’àrea, com el gripau d’esperons o la granoteta de punts”.
 
El seguiment constarà de quatre sortides que es realitzaran durant la primera quinzena dels mesos de març, abril, maig i juny (una sortida cada mes), i cada una constarà d’un mostreig a base de captures amb salabre (a la tarda, amb llum solar) i, posteriorment, un cens nocturn per identificar els anurs que cantin (de nit). La primera sortida està prevista per a dijous que ve, dia 12 de març, a la tarda.
 
Les dades generades pel Seguiment d’amfibis de Catalunya permeten comparar abundàncies al llarg del territori, així com tendències poblacionals en un mateix punt. Aquestes dades són molt importants per conèixer l’evolució de les poblacions globals d’amfibis al nostre país: el mostreig combina un cens nocturn auditiu (basat en els cants) i un cens diürn de postes, larves i individus adults, que permet constatar la reproducció dels anurs i detectar la presència d’urodels que, com que no canten, altrament no es detectarien.
 
Durant la primavera passada gràcies a aquest seguiment es van detectar a la comarca del Gironès la salamandra, el tritó palmat, el tritó verd, la granota pintada, el tòtil, el gripau comú, el gripau corredor, la reineta i la granota verda.