En conèixer la notÃcia, lÂalcalde de Figueres, Santi Vila, ha manifestat que Âés un orgull veure com un dels primers projectes encapçalats pel nostre govern municipal arriba a bon port. Assolir la capitalitat de la cultura catalana 2009 ha de significar per a Figueres lÂimpuls que buscà vem per ampliar i millorar lÂoferta cultural de la ciutat. Ãs una gran oportunitat per posar en valor tot el patrimoni i vitalitat cultural de la ciutat, més enllà del fet dalinià . A més, i basant-se amb les idees força del nostre projecte, Figueres ha dÂaprofitar lÂoportunitat per a convertir-se en la capital de la sardana i posar en relleu la figura de NarcÃs Monturiol, lÂinventor del submarÃ, en lÂany del 150 aniversari del seu naixementÂ.
DÂaltra banda, el regidor de cultura del municipi, Ciro Llueca, ha expressat que Âestem molt satisfets per lÂelecció de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana 2009. Cal aprofitar lÂocasió per a sumar esforços entre lÂadministració, agents culturals i empreses per a desenvolupar un programa dÂactivitats que mostri tot el nostre potencial. Figueres té davant un important repte, una ocasió que tots els figuerencs i figuerenques hem dÂaprofitarÂ.
La ciutat de Figueres ha previst en el seu projecte de candidatura activitats de caire local, nacional i internacional que se sumaran a les activitats que entitats dÂarreu del territori desenvolupen habitualment a la ciutat Capital de la Cultura Catalana que es converteix, dÂaquesta manera, en punt de trobada nacional en lÂÃ mbit cultural.
La primera activitat en la qual participarà Figueres com a Capital de la Cultura Catalana serà a lÂacte de cloenda de Lleida 2007, la Capital de la Cultura Catalana dÂenguany, el proper mes de desembre. També intervindrà en la cerimònia dÂobertura de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008, que tindrà lloc el mes de gener vinent.
Amb la seva designació com a Capital de la Cultura Catalana 2009, la ciutat de Figueres tindrà un espai propi al Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals dÂAtenes (Grècia), primera capital cultural de la història. A més, podrà participar també en les activitats de la Xarxa Europea de Capitals Culturals.
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüÃstic i cultural català . Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.
Els sis membres del Jurat de la Capital de la Cultura Catalana 2009 han estat: Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; LluÃs Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Mà rius Rubiralta, rector de la Universitat de Barcelona; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic, i Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló.