La moció s'ha consensuat a proposta d'un text original presentat pel grup de CiU a l'oposició. Per això, el seu portaveu, Jaume Torramadé, ha afirmat que han renunciat a algunes propostes per poder arribar a aquest consens però ha volgut deixar clar que per ells es redueix en una sola frase: 's'ha d'acabar el transvasament d'aigua de Girona a Barcelona'.
Segons Torramadé s'ha transformat el text en una moció 'molt florida i polÃticament correcta' per poder arribar a la unanimitat de les tres forces polÃtiques representades a la Diputació: ERC, PSC i CiU. Tot i això, ha volgut recalcar que pel seu grup, CiU, els dotze punt es podrien resumir en un sol, que es trobi una 'data lÃmit' per posar 'punt final' al transvasament d'aigua del Ter a altres conques fluvials. 'Hem de dir que fins aquà hem arribat', ha afirmat amb rotunditat el portaveu de la federació nacionalista que matisa que es pot discutir 'si serà en 3, 4, 5 ó 10 anys' però que 'el transvasament s'ha d'acabar'.
A més, també ha criticat la posició que ha adoptat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i afirma que es podria canviar el nom pel de 'l'Agència Barcelonina de l'Aigua o l'Agència de l'Espoli de l'Aigua'. Diu que és 'inadmissible' que cada any optin per reduir el cabal ecològic mÃnim del riu incomplint aixà la llei. També ha lamentat que alarmin la població parlant de possibles restriccions d'aigua a partir de juny en un territori on el turisme és un sector econòmic de pes. Segons Torramadé, això pot provocar que moltes agències de viatges puguin optar per obviar les comarques gironines com a destÃ. 'El que han de fer és trobar respostes i solucions, no alertar de res', ha opinat Torramadé.
Per aquest motiu, Torramadé ha insistit en la proposta de CiU per posar fi a la pressió que pateix el riu Ter. Critica que la solució proposada pel govern socialista de construir dessaladores no ha funcionat i que, a més, és una opció amb un 'cost massa elevat' tant econòmic com mediambiental. Amb els diners de les deu dessaladores que la ministra Narbona va prometre a principis de mandat, ha seguit el portaveu de CiU, es pot finançar el transvasament del Roine. 'Ãs absurd no voler fer el transvasament i després voler aprofitar l'aigua que el riu deixa al mar per dur-la a la dessaladora i abastar-nos', ha criticat Torramadé. Amb tot, ha reclamat que es posi 'punt final' al transvasament d'aigua del Ter a Barcelona abans 'que tinguem el riu sec'.
Enfront les afirmacions de Torramadé, el diputat de Medi Ambient de la corporació, Josep Maria RufÃ, ha volgut matisar que la moció demana que es restableixi el cabal del riu Ter i que, en definitiva, es compleixi la Llei especÃfica del riu Ter de l'any 1959. Ha criticat que la gestió de l'aigua és una qüestió de desequilibri territorial i ha carregat contra la proposta de CiU d'apostar pel transvasament del Roine. Per això, segons Rufà amb el compliment de la llei ja s'asseguraria l'òptima continuïtat del riu i ha situat el 2015 com a data mà xima per garantir que aixà sigui amb la directiva marc de l'aigua.
Dotze demandes
La moció es divideix en dotze demandes. Entre aquestes, destaca la sol·licitud a l'Agència Catalana de l'Aigua i al departament de Medi Ambient que s'utilitzin els nous cabals aportats per les dessaladores per retornar una quantitat equivalent de cabal al Ter. També demanen que es reconsiderin els cabals previstos pel pròxim trimestre per poder garantir el rec agrÃcola i evitar la 'greu afectació ecològica del riu'. Una altra de les demandes és que les restriccions no les pateixin només les poblacions de la conca del Ter sinó de totes les conques receptores.
Una altra de les demandes és que es facin públiques les balances hÃdriques anuals i hi hagi una informació actualitzada públicament sobre els cabals instantanis que circulen en els diferents trams del riu Ter. Finalment, també reclamen al Govern que emprengui mesures per gestionar la demanda d'aigua i que restauri la vegetació de ribera en trams afectats per infraestructures, extraccions, manca d'aigua o pèrdua d'espai.
La resposta de la Generalitat
Els representants dels diferents serveis territorials s'han reunit aquest matà a Santa Coloma de Farners i també han abordat la problemà tica de l'aigua, des d'una perspectiva menys clarivident que la Diputació.
El delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha fet una crida al consum responsable dels ciutadans i ha explicat que, en una reunió el passat dilluns amb l'Agència Catalana de l'Aigua, han acordat coordinar les lÃnies d'ajuts als diferents organismes perquè les xarxes d'aigua municipals siguin més eficients i es puguin potenciar noves captacions d'aigua a través de la recuperació d'antics pous.
Preguntat sobre l'opinió que els mereix la moció aprovada per la Diputació, el delegat ha dit que és 'positiva perquè aporten debat' però no s'ha mostrat obertament d'acord amb el reclam de la Diputació de què es retorni l'aigua al Ter.
Ãs més, Martinoy s'ha mostrat esperançat de què la disponibilitat d'aigua a l'à rea metropolitana de Barcelona 'anirà millorant' amb les mesures que el Govern ha pres. 'Hi ha més recursos, ha baixat el consum d'aigua a Barcelona i això fa pensar que un futur no molt llunyà una part d'aquest cabal el puguem recuperar', ha afirmat el delegat.
El delegat de Medi Ambient, Emili Santos, ha reconegut que la situació 'és crÃtica' i ha recordat que els municipis disposen d'eines per fomentar l'estalvi com apujar les tarifes i gravar els consums excessius d'aigua. Segons Santos, les reserves d'aigua de què es disposa i les mesures pal·liatives contra la sequera fan pensar que no hi haurà restriccions d'aigua a Catalunya en l'à mbit domèstic fins al mes de novembre.