La Diputació limitarà l'atenció jurídica als ajuntaments perquè no saturar el servei

Publicat el 19 de juny de 2008 a les 10:54
 
El vicepresident Narcís Casassa ha assegurat que el servei d'atenció jurídica és un recurs 'altament utilitzat' i que, precisament per aquest motiu, corre el risc de 'saturar-se'. Per això l'equip de govern ha dut a la sessió plenària d'aquest dimarts una modificació del reglament regulador de la cooperació jurídica local que preveu posar 'més filtres' a l'ús del recurs. Es tracta de limitar a només assessorament els ajuntament que tinguin serveis jurídics propis. Segons ha detallat Casassa, els serveis jurídics municipals i els lletrats de la corporació seguiran estant 'en contacte' però no serà la Diputació qui els tramiti les demandes de contenciosos administratius.
 
Tot i que inicialment la proposta de l'equip de govern incloïa també els ajuntament que tenen contractats externament els serveis, a petició del grup de CiU a l'oposició, han decidit restringir-lo als que disposen de juristes que tinguin capacitat per dedicar-se a aquesta tasca. Finalment, després de modificar aquest punt el ple de la Diputació ha acceptat la modificació per unanimitat.
 
A més, també han deixat una 'porta oberta' a que s'elabori una norma reguladora de preu públic. Segons Casassa la intenció és que els ajuntaments es plantegin les demandes que volen presentar. 'Moltes vegades perquè és gratuït no es pensa tant el que es tramita', ha explicat Narcís Casassa.
 
Carreteres de titularitat de la Diputació
 
El ple de la Diputació d'aquest dimarts també ha aprovat per unanimitat el traspàs de la titularitat de tres trams de carretera dels ajuntament a la corporació. El diputat d'Acció Territorial, Jaume Sitjà, ha qualificat aquesta mesura com a 'innovadora' i afirma que 'crearà precedent' perquè és el primer cop que la Diputació de Girona assumeix aquestes carreteres que els governs municipals 'no poden assumir'. De moment només són tres trams en els quals s'encarregaran de fer-ne el condicionament. Són la GI-P-6041 del Port de la Selva, la GI-V-5332 que connecta Vilablareix amb Salt i la GI-P-5223 d'Olot.
 
15 agents locals per vetllar per a la igualtat en el treball
 
L'ens supramunicipal també ha aprovat un conveni amb el departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per al desplegament d'una xarxa d'agents locals d'igualtat. Aquesta figura té la finalitat de desenvolupar funcions relacionades amb la promoció, difusió i sensibilització del principi d'igualtat de la ciutadania en l'accés al món laboral. Els 15 agents que es desplegaran pel territori de les comarques gironines promouran la realització de programes que fomentin la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit laboral i que afavoreixin la inserció i la millora de les condicions laborals de les dones. El conveni té un caràcter plurianual i es desenvoluparà en quatre períodes entre el 2008 i el 2011.
 
Conveni per fomentar la competitivitat de les empreses
 
Un altre conveni que ha signat la Diputació de Girona amb la Generalitat de Catalunya va en la línia de destinar 10 MEUR per fomentar la competitivitat del teixit empresarial de les comarques gironines. Segons ha explicat Joan Pluma, consisteix en finançar projectes dirigits a la implantació de noves tecnologies, inversió en recerca i innovació o al suport de les petites i mitjanes empreses.
 
Pluma ha explicat que és un conveni 'important' per dinamitzar i generar competitivitat en les empreses gironines per fer front a la 'crisi que s'albira'. El 50% dels diners els aportarà el programa operatiu de competitivitat FEDER 2007-2013, el 25% la Diputació de Girona i l'altre 25% les administracions locals que s'adhereixin al projecte.
 
Crèdit extraordinari i suplement de crèdit
 
La Diputació de Girona ha aprovat, però aquest cop sense la complicitat del grup de CiU de l'oposició, un crèdit extraordinari de 663.609 euros i un suplement de crèdit de 3.805.186,07 euros per destinar-ho a reforçar les polítiques de cooperació o Medi Ambient, entre d'altres. El líder de l'oposició, Jaume Torramadé, ha argumentat que han votat contra aquests dos punts de l'ordre del dia perquè considera que 'no han respectat' el compromís del ple del mes de d'abril quan l'equip de govern va dir que atendria a les demandes que feien des de CiU.
 
Torramadé afirma que de les cinc propostes que van fer des del punt de vista qualitatiu 'només' n'han inclòs dues i de les propostes qualitatives, en quantitat de dotació, pràcticament cap. En aquest punt, la vicepresidenta Teresa Ferrés, li ha recordat que hi ha el 40% de les seves propostes incloses i que és una xifra que no està 'gens malament' tenint en compte que venen des de l'oposició. 'No vulguin governar des de l'oposició', ha conclòs Ferrés.