Un total de 26 cellers de l’Empordà presentaran els seus millors vins el proper dilluns 19 d’abril a la segona jornada bianual professional de Girona “Vins de Tramuntana”. L’acte està organitzat pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà i se celebrarà al Mas Marroch de Vilablareix. En aquesta trobada s’espera l’assistència de més de 500 professionals, la majoria restauradors, sommeliers i comerços especialitzats.
A banda d’oferir el tast dels seus millors vins, els cellers presentaran de manera especial l’anyada 2007 de negre criança, una verema qualificada d’excel·lent. En total, els assistents podran degustar més de 120 vins de l’Empordà, amb una especial atenció a l’anyada de 2007. L’objectiu d’aquesta trobada és donar a conèixer encara més els vins de la DO Empordà i augmentar la seva presència als establiments i al sector de la restauració català.
Degustació oberta de vins
L’acte començarà a les 17 h amb unes paraules de Marcel Gorgori, periodista, escriptor i presentador del programa “En clau de vi” del Canal 33. L’acompanyaran el president del Consell Regulador de la DO Empordà, Josep Blanch, Oriol Guevara, director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, i Enric Vilert, alcalde de Vilablareix i president de la Diputació de Girona. Posteriorment, s’oferirà la conferència “Vins d’Empordà. Revolució tranquil·la, lenta revelació” a càrrec de Jordi Bort, president de l’Associació de Sommeliers de Catalunya. La jornada es fa amb la col·laboració del sommelier i amfitrió del Mas Marroch Josep Roca.
A partir de les sis de la tarda se celebrarà la degustació oberta dels vins de l’Empordà, a càrrec dels cellers membres de la DO, que oferiran les principals elaboracions de les seves bodegues. Paral·lelament, es realitzarà un taller sensorial a càrrec de representants de l’Institut Català del Suro per aprendre a distingit el TCA (un contaminant que afecta a la qualitat dels taps de suro i dóna un gust a humit al vi) i la resta d’olors del suro. La jornada es clourà a les 21 h.
Una verema excel·lent
Els cellers de l’Empordà presentaran els seus millors productes, però també faran especial atenció al negre criança del 2007. Aquesta verema es caracteritza per un hivern no gaire fred, amb temperatures moderades i amb poca pluja. Aquestes condicions climatològiques van provocar que s’avancés la brotació de totes les varietats respecte de les collites anteriors. L’estiu va ser moderat, poc calorós i amb força dies ennuvolats. Aquest fet va ajudar a què la maduració del vi fos lenta i homogènia. La verema es va iniciar el 16 d’agost amb la varietat de Chardonnay i
va acabar el 4 d’octubre amb el Cabernet Sauvignon.
Segona trobada gironina
Aquesta és la segona trobada amb restauradors gironins que organitza la DO Empordà. La primera es va celebrar l’any 2008 també a Vilablareix, amb la participació d’unes 500 persones. Aquesta gran assistència va animar els organitzadors a repetir la convocatòria, que en anys alterns també se celebra a Barcelona.
Diferents accions
Aquesta iniciativa és una més de les que duu a terme el Consell Regulador per tal de promoure els vins de l’Empordà, anomenats també Vins de tramuntana. Una de les darreres accions es va dur a terme el juliol passat, amb la Declaració d’Empúries, un acte a través del qual les institucions de les comarques gironines van donar suport a la DO Empordà, signant un manifest institucional en favor d’aquest vi.
Aquest any, la DO Empordà ha participat per primer cop a Alimentària, el Saló Internacional d’Alimentació i Begudes més important de l’Estat espanyol i un dels principals a nivell internacional, que va tenir lloc del 22 al 26 de març de 2010 a Fira de Barcelona.
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà vetlla per la qualitat i la producció del vi i per la consolidació d’una imatge de prestigi. Actualment, la zona de producció ocupa una superfície d’unes 2.000 hectàrees de vinya i la integren una quarantena de cellers i més de 400 viticultors.