La FOEG alerta que les empreses han de buscar nous mercats fora de la zona euro

El sector exterior supera els 1.076 MEUR en el segon trimestre de l'any, un 16,9% més que fa un any

Publicat el 18 d’octubre de 2011 a les 16:21
L'autor de l'estudi de la FOEG, Modest Fluvià Foto: Tania Tapia / ACN

Les exportacions continuen essent, juntament amb el turisme, els únics punts positius de l'economia gironina. Ara bé, la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) ha alertat que les empreses gironines han de buscar nous mercats fora de la zona euro si no volen veure com cauen els nivells assolits en els darrers anys. L'autor de l'informe que analitza les dades econòmiques del segon trimestre de 2011, Modest Fluvià, ha explicat que han empitjorat les previsions per al 2012 als països de la zona euro, que se situarien en creixements menors als d'aquest any. Aquest segon trimestre les empreses han superat els 1.076 MEUR en exportacions, xifra que és un 16,9% superior a la de fa un any.

L'economia gironina s'ha alentit durant el segon trimestre del 2011, posposant d'aquesta manera les previsions més optimistes que s'havien fet des de la FOEG. Segons Fluvià, els indicadors que es coneixen actualment fan pensar, a més, que el tercer trimestre l'economia estarà "estancada".

Davant aquesta situació, l'autor de l'informe ha volgut destacar les notes positives que, un trimestre més, venen protagonitzades pel turisme i les exportacions. Fluvià ha detallat que en el segon trimestre de l'any les empreses gironines han exportat productes per valor de 1.076 MEUR mentre que la importació ha estat de 574,7 MEUR. Aquesta xifra suposa que el comerç exterior gironí és un 16,9% més alt que un any enrere.

Ara bé, Fluvià ha alertat que cal que les empreses cerquin mercats fora de la zona euro ja que les previsions per aquest 2011 a Europa situen uns creixements globals del 1,6% a la zona euro (1,9% en previsions anteriors) i per sota de les previsions. Per exemple, Alemanya es preveia que creixés aquest any en un 3,2% i actualment es parla d'un 2,8% o el mateix passa a França que cau de la previsió del 1,9% a 1,6%. "Si l'economia a la zona euro es refreda, l'economia nostra es costiparà i pot agafar un refredat més fort encara", ha dit Fluvià que assegura que la solució passa per obrir nous mercats. Per exemple, mercats llatinoamericans (Argentina 8,3% o Xile 6,7%) que preveuen creixements "excepcionals".

El vicepresident de la FOEG, David Hugas, ha afirmat que les empreses gironines són conscients d'aquesta situació i que moltes treballen des de fa temps per obrir línies de treball a fora de la zona euro. "Les empreses ja s'estan preparant per a aquesta situació", ha dit.

"A Girona hi ha més aturats perquè hi ha més població activa"

Amb les previsions que la FOEG té a les mans -i que alerten que poden canviar de manera precipitada- no es preveu que el 2012 sigui un any on es generi ocupació i, a més, ha dit que no poden predir quan es començaran a crear llocs de treball, pas previ perquè comenci a disminuir la taxa d'atur. L'autor de l'estudi, Modest Fluvià, ha recordat que la demarcació de Girona té una taxa d'atur del 21,6%, superior a la mitjana catalana (18,7%) i l'espanyola (20,9%).

Ara bé, Fluvià ha dit que no cal ser "tant pessimista" entorn aquesta dada perquè, segons argumenta, Girona té més població activa que d'altres indrets i, per això, la taxa d'atur és superior. L'autor de l'estudi ha explicat que la taxa d'ocupació (que relaciona el nombre de gent que treballa amb el total de població major de 16 anys) és superior a Girona que a la resta de Catalunya i l'Estat. Aquesta taxa arriba al 53% a la demarcació de Girona i a Catalunya se situa en el 51,8% i a Espanya en el 47,6%. És per això que Fluvià argumenta que les comarques gironines venen registrant taxes d'atur més altes.