El president de la patronal, Joan Fausto MartÃ, ha afirmat que hi ha 'milers de motius' que han fet que es produeixi aquest canvi de cicle però que, en el cas de la demarcació de Girona, el 'més preocupant' és la crisi en la confiança tant dels consumidors com dels mateixos empresaris i la manca d'inversions.
Segons el president de la FOEG, havia arribat un moment que 'no es podia parlar amb cap empresari' que no tingués una secció immobilià ria. Martà ha afirmat que inicialment es tracta d'una opció 'positiva' perquè era una manera de comptar amb capital per reinvertir a les indústries però que un cop s'ha estancat el sector de la construcció aquestes inversions estan 'immobilitzades'.
Martà ha detallat que l'economia gironina es basa en tres pilars; el turisme, la indústria i els serveis. En aquest sentit, afirma que actualment els empresaris gironins no es poden 'refiar només' dels serveis després d'haver 'aguantat l'economia' durant els darrers amb el sector de la construcció. Per això, opina que Girona necessita d'aquesta 'empenta' per reinvertir capital, ser innovadors i competitius per poder situar la demarcació com a lÃder en l'economia catalana. 'Cal tenir els tres pilars a Girona, sinó sempre hi haurà mancances', ha lamentat el president de la FOEG.
Només aixÃ, ha comentat MartÃ, Girona podrà sortir 'reforçada' de la crisi econòmica tal com ha succeït en anteriors crisis. Un altre dels factors que Martà ha apuntat és la disminució de les inversions en terres gironines per a buscar altres oportunitats en altres països. Tots aquests elements, sumats a la conjuntura internacional actual de desacceleració econòmica, són les que provoquen que l'empresariat gironà 'estigui capficat' i 'només es preocupi per tirar l'empresa endavant dia a dia'.
L'informe d'anà lisi del quart trimestre del 2007 que han presentat aquest dimarts, presenta un escenari econòmic 'negatiu' però, sobretot, unes previsions cara al 2008 i el 2009 'notablement més pessimistes'. Globalment, les previsions de creixement econòmic se situen pel 2008 amb un2,4% de mitjana cosa que encara permetrà que hi hagi creació de treball tot i que 'insuficient' per absorbir els augments de la població activa. La situació empitjora pel 2009 que amb un creixement de l'1,5% serà quan, previsiblement, es destruiran llocs de treball i la taxa d'atur se situarà en un 11%.
Davant aquest escenari, Martà s'ha preguntat 'què passarà ' amb la mà d'obra barata exterior que ha arribat a la demarcació en el perÃode de bonança econòmica però que seran 'els primers' en notar la desacceleració de l'economia i, sobretot, la crisi en el sector de la construcció.
Una altra de les preocupacions que la patronal dels empresaris ha posat sobre la taula és la situació bancà ria perquè cada cop hi ha menys sol·licitants de préstecs i, a més, als bancs de la demarcació els hi costa més trobar suport europeu. A més, la previsió apunta que els pròxims anys la morositat també augmentarà .
L'anà lisi, dirigit pel catedrà tic d'economia de la Universitat de Girona, Modest Fluvià , afirma que els 2007 'no ha estat un any dolent' i, de fet, el mateix Fluvià comenta que 'molts empresaris signarien' per tornar a tenir un any igual. El que segons l'economista és 'preocupant' és que hi ha hagut un 'constant degoteig de dades' que han fet que les previsions pels pròxims anys siguin 'tan negatives'.
Enfront a aquest anà lisi, Martà ha apel·lat al 'nervi' que 'sempre' ha tingut l'empresariat gironà per sortir d'aquesta crisi i poder situar-se en lÃder en competitivitat no només a Catalunya sinó a nivell europeu. MartÃ, però, també ha reiterat que cal que el Govern augmenti les inversions a la demarcació i que Girona deixi de ser 'rodalies per tot', tant en la gestió de l'aigua, com en l'abastiment elèctric, com en infraestructures.