La Fontana d'Or exposa joguines i llibres de paper creats entre 1810 i 1930

Publicat el 22 de setembre de 2008 a les 18:11
 
La mostra, batejada amb el títol 'Tresors de paper' permet veure les potencialitats que el material té a l'hora de divertir tant infants com adults. S'hi poden contemplar mòbils, teatres i diorames movibles, ombres xineses o nines de paper. Entre totes les peces, destaca un llibre articulat que, a través d'un enginyós sistema, emetia sons d'animals. L'exposició és, en essència, un record del passat.
 
Retrobar referències dels contes clàssics infantils, rememorar la manera com els nens jugaven en el passat o, simplement, deixar que els ulls frueixin contemplant aquests tresors de paper. Això és el que pretén l'exposició que es pot veure des d'avui a la Fontana d'Or de Girona, i que mostra fins a quin punt l'art i la creativitat aconseguien transformar el paper per crear-ne nines, cases, joguines en moviment, abecedaris o puzzles.
 
La mostra que ara arrenca a la Fontana d'Or, i que es podrà veure fins al 16 de novembre, s'ha de contemplar amb 'imaginació i creativitat', com aconsella el col•leccionista Quim Corominas. Per muntar-la, Corominas ha escollit les peces entre els milers d'objectes que col·lecciona any rere any. I és que el seu objectiu era el d'ensenyar els objectes més antics, aquells amb més valor històric.
 
El resultat de la tria són les gairebé 350 peces que ocupen la planta baixa i el soterrani de la sala gironina. Totes elles es van crear entre els anys 1810 i el 1930 i permeten veure de quina manera evolucionava la societat. Des de les típiques nines amb vestits de paper, fins a les cases de cartró o els mòbils.
 
'La joguina de paper va patir transformacions durant tots aquests anys, que reflexen l'evolució, els estils i la manera de fer de la societat durant tots aquests anys', ressalta Quim Corominas. L'exposició 'Tresors de paper' també és, però, un homenatge a la tècnica de la litografia, un invent que a partir del 1796 va permetre que un gran ventall de firmes europees i americanes s'especialitzessin en la producció de llibres i joguines de paper.
 
El llibre que parla
 
A l'hora de concebre l'exposició, Quim Corominas ha tingut una cura especial per triar objectes de tipologies diferents. Figures articulades movibles, vistes en perspectiva, llibres movibles i tridimensionals, ombres xineses, puzzles transformables o teatres i panorames mòbils permeten veure de quina manera el paper es va posar al servei dels infants.
 
Entre totes les peces, en destaca una a la que el col·leccionista hi té una estima especial: el llibre que parla. Aquest objecte, 'The speaking picture book' emet sons d'animals a través d'un sistema de cordes i petits acordions inserits dins la caixa del llibre. 'Va suposar una autèntica revolució, i entre els anys 1879 i fins entrat el segle XX es va convertir en un dels regals més preuats pels nens per Nadal', ressalta Corominas.
 
El mateix col·leccionista ha experimentat amb les potencialitats del paper i, per això, ha inclòs a l'exposició set obres seves. Creades a partir d'objectes col·leccionables, ja siguin de paper o altres materials, Quim Corominas presenta collages fets amb joguines que tenen un denominador comú (el cinema, la pintura expressada a través dels llapis de color, la creació, etc.). A més, una de les obres guarda la primera peça que va adquirir de la col·lecció: una petita casa de fusta.
 
'Tresors de paper' és una mostra que, al seu torn, entronca amb una altra que el mateix Corominas va fer a la Fontana d'Or. Va tenir lloc l'any 1999, i aleshores l'artista plàstic i pedagog hi mostrava, per primera vegada, els seus llibres movibles i tridimensionals (els Pop-up). L'entrada a l'exposició és gratuïta.