La Fundació Vila Casas analitza 'què passa a l'escultura catalana'

La Fundació Vila Casas proposa un recorregut 'ampli' per analitzar 'el que passa a l'escultura catalana'. La directora d'art, Glòria Bosch, ha explicat que en aquesta edició del premi d'escultura 2009 Palafrugell, 135 autors han presentat obra.

  • Pablo Casado durant la sessió de control al Congrés d'aquest dimecres. -
Publicat el 13 de juny de 2009 a les 18:27

D'aquestes, n'han seleccionat 45 entre les quals haurà de sortir el nom del guanyador en el veredicte del jurat que es farà públic el 4 de juliol. Bosch ha detallat que aquesta edició suposa un pas endavant perquè han donat entrada a llenguatges molt diversos. 'És l'edició amb més pluralitat', opina Bosch que explica que aquesta mostra també servirà per 'enriquir' la col·lecció perquè entre vuit i deu obres s'acaben comprant i incorporant a la Fundació.

'Podem explicar de manera molt més àmplia el que passa en aquests moments a l'escultura catalana', ha explicat la directora d'art, Glòria Bosch. En aquest sentit, relata que entre les obres seleccionades hi ha mostres de l'escultura més convencional però també allarguen el camí fins a altres mostres 'absolutament contemporànies' i 'de risc'.

L'obra premiada el 4 de juliol rebrà una dotació econòmica de 15.000 euros i passarà a ser propietat de la Fundació. En el termini d'un any, el guanyador del premi farà una exposició en un dels espais d'art.

A l'espai de Can Mario també s'hi pot veure una exposició de l'artista Jordi Tolosa, 'I will never die'. L'artista ha explicat que entén el treball com un procés creatiu, molt reflexiu que busca aprofundir en un concepte. Amb eixos persistents, com utilitzar el llenguatge o usar el ferro com a material. Parla en primera persona perquè sosté que el públic 'sempre llegeix en primera persona'. 'No moriré mai és millor que dir la persona no morirà mai', ha afegit Tolosa.

Al Palau Solterra, dedicat a l'exhibició del fons fotogràfic de la Fundació hi ha dues exposicions. La de Judith Vizcarra que sota la pregunta 'On són les dones' reivindica el paper de la dona. 'Un paper sempre relegat i que en aquests moments encara no està al lloc que caldria', ha explicat Glòria Bosch.

L'altra mostra és la del suïs instal·lat a Barcelona, Darius Koehlli que proposa una doble contraposició del barri del Poble Nou: de dia i de nit i el nou amb aquells espais més 'sòrdids' o vells. 'Dels grafitis als edificis immensos', ha detallats Bosch. La peculiaritat és que les fotografies estan fetes amb càmeres de mòbil i de baixa resolució i sense estar manipulades digitalment. 'Ha aconseguit resultats esplèndids', ha conclòs Bosch.