La majoria d'especiès de l'estany de Banyoles són exòtiques

Gairebé tots els peixos de l'estany de Banyoles són d'espècies exòtiques i han destrossat l'ecosistema natural. El 98% dels peixos són al·lòctons i estan formant un ecosistema depredador que evita que les espècies es regenerin per naturalesa.

  • No tot es pot congelar -
Publicat el 06 d’agost de 2009 a les 18:14

La majoria d'espècies que hi ha actualment són carnívores i s'alimenten d'altres peixos en comptes d'algues. Això està provocant que les algues estiguin colonitzant l'estany i, paral·lelament, que les espècies es vagin eliminant les unes a les altres. Per evitar que en un futur 'no massa llunyà' desapareguin tots els peixos, el Consorci de l'Estany endega un projecte cofinançat per Europa que vol eradicar les espècies al·lòctones i restaurar la fauna natural.

El president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, ha afirmat que les espècies autòctones de l'estany 'pràcticament han desaparegut' perquè les exòtiques han anat guanyant terreny. Aquesta situació pot derivar en un 'problema' perquè d'unes espècies de peixos herbívors han passat a tenir exemplars d'espècies carnívores que es mengen les unes a les altres.

'Quan l'últim peix es mengi el penúltim peix, ja no en quedarà cap', ha alertat el vicepresident del Consorci i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. Paral·lelament, l'increment d'aquest tipus de peixos està fent que desapareguin els que s'alimenten d'algues i, per tant, les algues estan colonitzant l'estany en zones on fins ara no n'hi havia. Si no s'atura el procés, a llarg termini aquesta situació pot acabar afectant la qualitat de l'aigua de l'estany, el sistema d'abastament d'aigua potable més important de la zona.

Per aquest motiu, els dos ajuntaments aplegats sota el paraigua del Consorci de l'Estany han decidit presentar un projecte que busca eradicar o fer disminuir la presència d'aquestes espècies al·lòctones i, alhora, repoblar les espècies autòctones. La Comissió Europea l'ha aprovat com a projecte Life i, per tant, cofinançarà aquest estudi que s'allargarà durant quatre anys.

El tret de sortida serà l'u de gener del 2010 i s'allargarà fins a finals del 2013. La Comissió Europea aportarà la meitat del 1.020.352 euros que destinaran al projecte. La resta dels diners vénen dels ajuntaments, la Diputació de Girona, el Departament de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua.

Posar trampes o fer pesca selectiva seran alguns dels sistemes que posaran en pràctica durant aquest temps per intentar eradicar les espècies exòtiques i recuperar la fauna i la flora naturals de l'estany i les rieres de l'entorn. Per tant, serà un projecte que duran a terme a tota l'àrea.

A més, el projecte Life 'Millora dels hàbitats i espècies de la Xarxa Natura 2000 a Banyoles: un projecte demostratiu' també inclou una vessant d'anàlisi i una altra divulgativa. Així, volen que l'experiència de Banyoles pugui servir com a exemple per estendre-ho a altres zones on puguin tenir problemes similars.

Es tracta del segon projecte Life que fan a l'entorn de l'estany tot i que en l'última convocatòria els hi van tombar aquest darrer projecte. Després d'algunes modificacions, finalment han entrat al llistat i podran tirar endavant l'experiència.