El jurat ha valorat la seva contribució en el desenvolupament d'un projecte anomenat STEPSS, que pretén millorar les relacions amb les minories ètniques i els col·lectius d'immigrants.
També van rebre el premi l'Acadèmia de la Policia Local de Madrid, la Policia Local de Fuenlabrada, la policia metropolitana de Londres, la policia nacional hongaresa i el Centre d'Estudis per a la Democrà cia de Bulgà ria, que han compartit amb els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Girona el projecte sobre identificació de persones STEPSS (estratègies per a l'eficà cia de les identificacions policials i escorcolls, en les seves sigles en anglès).
Aquests premis, que s'atorguen cada any, estan convocats pel grup editorial especialitzat en temes de seguretat Euroseg, i tenen per objectiu distingir les administracions públiques i els organismes que en depenguin i que gestionin competències relacionades amb l'à mbit de la seguretat i les emergències, les forces i cossos de seguretat, els serveis de bombers, de protecció civil o els serveis d'emergències sanità ries.
El jurat del premi, presidit pel director del Gabinet d'Estudis de Seguretat Interior de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el comissari del Cos Nacional de Policia, José Antonio RodrÃguez, ha premiat la bona prà ctica en matèria de seguretat pública que ha suposat el projecte STEPSS.
A més de l'ISPC, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra de Girona, el premi ha estat compartit amb la fundació Open Justice Intiative, impulsora del projecte a Europa, la Policia Local de Fuenlabrada, l'Acadèmia de la Policia Local de la Comunidad de Madrid, la London Metropolitan Police, la Policia Nacional d'Hongria i el Centre d'Estudis per a la Democrà cia de Bulgà ria.
En el seu veredicte, el jurat ha valorat la contribució de totes aquestes policies en el desenvolupament del projecte STEPSS, que té per objectiu la millora de les relacions dels serveis policials amb les minories ètniques i els col·lectius d'immigrants i millorar l'eficà cia policial en relació a les activitats d'identificació i registre de ciutadans al carrer.
El projecte STEPSS, que té el seu origen a la Gran Bretanya, consisteix a incorporar canvis en el procediment de treball pel que fa a les identificacions i escorcolls a la via pública per garantir els drets de la ciutadania. Per això, en la prova pilot que s'ha dut a terme a la ciutat de Girona, els agents que identificaven una persona al carrer emplenaven un formulari i li'n donaven una còpia.
En aquest formulari o butlleta consta la informació sobre el marc legal que empara l'aturada i l'escorcoll, alhora que es faciliten a la persona identificada diferents vies de contacte perquè, si ho creu oportú, presenti una queixa si no està d'acord amb la intervenció policial o considera que no ha estat ben atès.
Es tracta de la primera vegada que a l'estat espanyol s'ha fet un seguiment qualitatiu de les identificacions policials i que es valora la feina feta per avaluar l'efectivitat d'aquestes actuacions, les possibles repercussions sobre alguns colâ¢lectius i, si s'escau, reorientar-les.