El nou sistema Âque es troba en perÃode de proves- parteix de les dades que registren diferents equips d'anà lisi instal·lats en subestacions elèctriques. El projecte, que es basa en una col·laboració entre la Universitat i Fecsa Endesa, es va iniciar ara fa cinc anys.
La xarxa elèctrica de les comarques gironines propietat de Fecsa Endesa està formada per prop de 10.000 quilòmetres d'estesa, dels quals la meitat corresponen a lÃnies de mitja tensió (25 kV). Amb la voluntat de detectar aquells punts més dèbils, i resoldre amb rapidesa els defectes i les avaries, la UdG està desenvolupant un sistema informà tic innovador, que permetrà saber en qüestió de segons el punt exacte del cablejat on es detecta la fallada.
La iniciativa, que es va començar a desenvolupar l'any 2002, es basa en diversos equips d'anà lisi que mesuren la qualitat de l'ona elèctrica. A les comarques gironines, se n'han instalÂlat a diferents subestacions dels municipis de Salt, Palafrugell i Ripoll. Els mesuradors analitzen tant l'amplitud com la freqüència de l'ona elèctrica, i envien les dades a un registre.
D'aquesta manera, en el moment en què hi ha una avaria o es registra una baixada de la tensió, se sap amb exactitud el punt de la xarxa en què s'ha produït. Localitzar-lo és qüestió de segons. Segons ha explicat el director de zona de Fecsa Endesa a Girona, Agustà López, aquest sistema millorarà el temps de resposta en cas d'avaries o fallades, i ajudarà a facilitar les tasques de revisió de la xarxa.
I és que fins ara, quan es detecta un problema, la companyia localitza el punt on s'ha produït mitjançant un sistema de 'prova-error', segons l'ha definit López. 'El que es fa és anar acotant els trams de la lÃnia fins a trobar aquell més dèbil o el punt que ha provocat el curtcircuit o la pertorbació', ha ressaltat el cap de zona.
Enllestir-lo l'any que ve
El responsable del Departament d'Energia Elèctrica, Electrònica i Automatismes de la UdG, Joaquim Meléndez, ha indicat que el nou sistema Âbasat en la última tecnologia- ja es troba en fase de proves. Segons les previsions del Departament, es preveu que s'enllesteixi l'any vinent i que, a partir d'aleshores, estigui llest per a la seva aplicació.
'Aquest sistema permetrà donar un valor afegit a tot el que fa referència a la qualitat del sistema elèctric', ha indicat Meléndez. Precisament, aquest dilluns, la companyia Fecsa Endesa i la UdG han renovat per un any més el conveni de colÂlaboració cientÃfica subscrit l'any 2002. L'acord per tirar endavant el projecte de recerca l'han signat el director de Fecsa Endesa a Girona, Agustà López, i el delegat de la rectora pel programa UdG-Empresa, Josep Tresserras.