La UdG justifica l'actuació policial mentre els estudiants la condemnen

La PUDUP, la Plataforma UdG i el SEPC han demanat la dimissió de la rectora

  • Càrrega policial després que els estudiants que es manifestaven han intentat boicotejar l'acte amb el president Artur Mas. | Lourdes Casademont / ACN -
Publicat el 16 de desembre de 2011 a les 19:02
Càrrega policial després que els estudiants que es manifestaven han intentat boicotejar l'acte amb el president Artur Mas. Foto: Lourdes Casademont / ACN

La Universitat de Girona (UdG) ha lamentat "profundament" els incidents d'aquest divendres al matí a l'acte de commemoració del 20è aniversari de la universitat però ha justificat l'actuació policial. Segons ha explicat la UdG en un comunicat, ha decidit autoritzar l'accés dels Mossos d'Esquadra al recinte després que un grup de manifestants accedís "de forma violenta" al campus de Lletres on s'estava celebrant l'acte, presidit per Mas. De la seva banda, la PUDUP, la Plataforma UdG i el SEPC han condemnat l'actuació policial a l'interior de la universitat i han demanat la dimissió de la rectora, Anna Maria Geli, així com l'alliberament dels manifestants detinguts.

La UdG ha lamentat els incidents d'aquest divendres quan en el marc d'una concentració contra les retallades a la universitat un grup d'estudiants ha intentat boicotejar l'acte de celebració del 20è aniversari de la UdG, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. La policia ha carregat en diverses ocasions contra els estudiants en uns aldarulls que han acabat amb tres persones detingudes. A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès una desena de ferits per contusions a les portes de la universitat.

Tot i lamentar els incidents, la universitat ha justificat en un comunicat l'actuació dels Mossos així com la seva entrada al recinte universitari, cosa que els representants dels estudiants han condemnat. En aquest sentit, la institució assegura que ha autoritzat l'actuació policial "davant del perfill imminent de precipitació al buit dels manifestant i per garantir la integritat dels assistents a l'acte com a conseqüència del llançament de diversos objectes". Segons assenyala, un grup de manifestants "ha volgut, de forma violenta, accedir al recinte forçant una antiga porta d'emergència", un accés que "no reuneix les condicions de seguretat necessàries ja que hi ha un desnivell d'uns 3 metres", detalla.

Davant aquests fets que titlla de "lamentables", la UdG referma la idea que la universitat és "un espai de respecte i tolerància en què ha de prevaldre l'ús de la paraula i el diàleg per sobre de qualsevol altra actitud".

Oposició estudiantil

No opinen el mateix els representants dels estudiants i col·lectius d'estudiants, que s'oposen a l'entrada dels Mossos a la universitat. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), ha condemnat en un comunicat "l'assalt" dels Mossos a la universitat i ha exigit "la llibertat immediata i sense càrrecs" dels detinguts. A més, s'ha solidaritzat amb els ferits i ha advertit que "la utilització de la força en moments de forta tensió social no farà sinó augmentar la crispació en un moment on el fracàs de les autoritats universitàries és quelcom absolutament palpable".

En aquest context, ha exigit la "dimissió immediata" de la rectora, Anna Maria Geli, i de tot l'equip de govern de la Universitat de Girona i "un compromís ferm de totes les autoritats universitàries que el conflicte social present es resoldrà per mecanismes pacífics i no es permetrà l'entrada de cossos policials a les universitats catalanes".

De la seva banda, la Plataforma UdG ha denunciat que el desplegament ha estat "excessiu", que les càrregues policials han estat "indiscriminades" i que les detencions s'han efectuat "sense cap legitimitat". En aquest sentit, ha condemnat "l'actuació repressiva i la violència injustificada" dels Mossos, així com "l'entrada del cos policial i la presència prèvia de policia no uniformada dins del recinte universitari".

La Plataforma ha demanat la dimissió de Geli "per haver permès la violència i la repressió policial contra els membres de la comunitat universitària". El col·lectiu, que critica "l'excessiva privacitat i secretisme" de l'acte a la UdG, ha convocat una concentració de protesta dilluns a les dotze del migdia davant del rectorat de la UdG.

També el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha demanat la dimissió de Geli i ha remarcat que la concentració s'ha desenvolupat de manera "totalment reivindicativa sense dur a terme accions violentes". El sindicat exigeix que l'equip de govern "criminalitzi" l'actuació policial perquè "els espais educatius són centres on la presència del qualsevol agent policial és totalment incoherent i aquests no hi tenen cabuda". Pel SEPC, aquesta actuació "mostra de quin peu calça el govern de Mas, que sense cap mena de miraments dóna l'esquena a qualsevol reivindicació que fa el moviment estudiantil".

També la CUP ha condemnat "enèrgicament" l'actuació policial a la UdG. Així, ha exigit a la UdG que es posicioni "de manera clara i inequívoca" en contra de la presència policial a l'interior de la universitat i ha exigit responsabilitats al Departament d'Interior de la Generalitat. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha qualificat de "brutal i desproporcionada" l'actuació policial i ha declarat que "la ingerència dels cossos policials a l'interior de la universitat és gravíssima i intolerable".


RCat, CCOO, JERC Girona i Endavant (OSAN) denuncien els incidents

En els seus corresponents comunicats de premsa, CCOO afirma que els fets es podrien haver evitat amb una actuació "discreta, efectiva i eficaç", mentre JERC Girona condemna l'«actuació repressora» i Endavant assegura que els fets no són aïllats i estan emmarcats «en una escalada repressiva dels Mossos i la Generalitat». Reagrupament condemna les «càrregues policials indiscriminades dels Mossos a la UdG».

Comunicat de premsa JERC
Les JERC Comarques Gironines condemnen l’actuació dels Mossos d'Esquadra d’aquest matí contra els estudiants i professors de la Universitat de Girona

Les JERC Comarques Gironines condemnen l’actuació repressora dels Mossos d’Esquadra aquest matí a la UDG. Les JERC insten al conseller Felip Puig a donar explicacions davant l'actuació desproporcionada que han realitzat els mossos a la Universitat de Girona. L’organització juvenil, a través del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, demanarà al conseller Felip Puig que doni les explicacions d’aquesta actuació, en la que novament el “Govern dels Millors” ha demostrat una manca total i absoluta de capacitat de diàleg amb els agents socials. Al mateix temps les JERC Comarques Gironines exigeixen a la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, explicacions per l'autorització de la càrrega policial dins del recinte universitari.

Un fet totalment inaudit i fora de lloc en una societat democràtica com la nostra, i menys dins un centre d’ensenyament públic en el qual s’hi estaven manifestant de manera pacífica els col·lectius d’Estudiants i Professors.

El Portaveu de les JERC Comarques Gironines, Pau Presas, ha declarat “el que no pot pretendre el president Mas és que després de totes les retallades que estan duent a terme des del Govern dels Millors contra els sistema públic universitari i educatiu, els estudiants i professors el rebin amb els braços oberts”.

Presas sosté que haurien d’haver considerat la possibilitat de no fer un acte dins una facultat de la UdG. “No s'entén com s'ha permès per part de la direcció de la UdG, que els Mossos d'Esquadra efectuessin una càrrega policial dins una facultat. Per aquesta acció, la Rectora de la UdG, Anna Maria Geli, hauria de donar explicacions igual que el conseller d'Interior Felip Puig”.

Les JERC Comarques Gironines encoratgen a lluitar i a no permetre aquest tipus de coaccions per part de la policia i del govern.

Les JERC es posen a disposició dels estudiants, professors i col•lectius afectats per tal d'emprendre les accions que siguin necessàries contra aquesta actuació.

Comunicat de premsa d'Endavant (OSAN)
Avui 16 de desembre els Mossos d'Esquadra han detingut com a mínim a cinc persones a la Universitat de Girona, enmig de fortes càrregues policials que han comportat nombroses contusions i alguna hospitalització a una quinzena de manifestants.

La concentració, que aplegava unes 300 persones, estava convocada en motiu de la visita del president de la Generalitat Artur Mas, que ha vingut a commemorar els 20 anys de la UdG enmig d'un absolut secretisme per part del Rectorat i d'un desproporcionat desplegament policial dels Mossos d'Esquadra.

L'acte, previst per les dotze del migdia, mostrava el rebuig a les retallades salvatges que està aplicant el govern de Mas a l'ensenyament públic, i ha sigut respost per la concentració, que aplegava estudiants, professorat i membres del PAS.

Lluny de ser un fet aïllat, l'episodi d'avui s'emmarca en una escalada repressiva dels Mossos d'Esquadra i el Govern de la Generalitat en mans de Convergència i Unió, contra qualsevol expressió de rebuig a les retallades als drets socials i al serveis públics que s'estan efectuant. Entre aquests episodis repressius, hi podem trobar per exemple, l'inici del procediment judicial al voltant dels fets ocorreguts a Girona el passat 14 de juny en el marc d'una conferència del Conseller de Salut Boi Ruiz, on s'acusa a 5 persones (dues d'elles militants d'Endavant) de desordres públics, coaccions i atemptat a l'autoritat.

S'ha convocat una concentració en solidaritat amb els detinguts a partir de les 3 de la tarda d'avui a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Vista Alegre.

Des d'Endavant volem mostrar el nostre suport incondicional a les persones detingudes i als manifestants contusionats. Així mateix, animem tothom a concentrar-se i mostrar el rebuig contra la repressió sistemàtica que el govern de Convergència estant imposant contra qualsevol manifestació crítica amb la crisi i les retallades.

Ni la crisi és culpa dels treballadors ni les retallades en són la solució, per tant considerem totalment legítimes les formes de rebuig i accions que es considerin oportunes per lluitar-hi en contra.

Comunicat de premsa CCOO Girona
CCOO de Girona denuncia els incidents ocorreguts aquest matí a la UdG

Comissions Obreres de Girona ha fet arribar una contundent protesta al Delegat del Govern de la Generalitat davant dels esdeveniments ocorreguts aquest matí a la universitat.

El sindicat entén que els fets violents es podien haver evitat amb una actuació discreta, efectiva i eficaç de la Policia Autonòmica i, sobretot, amb menys ostentació de la força, fet que pot ser percebut per la ciutadania com una provocació.

D’aquesta manera s’hagués evitat un increment de la tensió durant la protesta que hagués acabat amb la dissolució pacífica dels concentrats.

L’ús de la força democràtica exigeix una sensibilitat i una cura que avui han estat absents dels carrers a Girona.

Comunicat de premsa Reagrupament
Reagrupament condemna les càrregues policials indiscriminades dels Mossos a la UdG

L’executiva comarcal del Gironès de Reagrupament Independentista condemna les càrregues policials que han tingut lloc aquest matí a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona durant l’acte de celebració del vintè aniversari de la UdG arran de les concentracions de protesta organitzades pels estudiants.

En uns moments com els actuals, de crisi econòmica, quan l’Estat espanyol escanya econòmicament Catalunya cada dia més, quan el govern de la Generalitat, en lloc de plantar cara a Espanya, es dedica a retallar serveis bàsics que afecten l’estat del benestar, quan el govern de CiU demostra que continua actuant com un govern regionalista, com un govern colonial en lloc de fer el que hauria de fer el govern d’un país que vol ser nacionalment sobirà, apostar per la llibertat, per l’Estat propi, per trencar amb Espanya i posar-se al costat dels seus ciutadans que pateixen la crisi. Quan tot això està passant, l’últim que es pot esperar el president d’aquest país és que els ciutadans no protestin, que callin i acceptin el que el govern els mana com si no hi hagués cap més alternativa i que a sobre l’aplaudeixin allà on vagi.

No es pot pretendre que quan el futur de la universitat pública a Catalunya està amenaçat, els estudiants aplaudeixin el senyor Mas quan ve a “celebrar” el vintè aniversari de la UdG. Les protestes estan justificades i l’últim que pot fer un govern és enviar els Mossos a silenciar-les a cops de porra.

En aquest sentit, Carles Bonaventura, regidor de Reagrupament a l’Ajuntament de Girona, ha manifestat que “és una vergonya per a la ciutat que el vintè aniversari de la UdG s’hagi de fer amb les instal·lacions universitàries preses pels antiavalots i per les furgonetes. És un trist aniversari, francament. Que una celebració acabi amb contusionats, ferits, insults, cops de porra... és un exemple que alguna cosa falla en aquest país i que la bona sintonia que hi hauria d’haver entre govern i ciutadans en bona part s’ha trencat".