La UdG peca d'endogàmia segons un estudi

La Universitat de Girona (UdG) peca d'endogàmia i li falta estrènyer llaços amb el sector cultural de la demarcació. Un estudi publicat pel Consell Social de la UdG conclou que la universitat és un pol important en la creació cultural però que ha de buscar com sortir de les seves fronteres i fer 'més visible' la interacció amb el territori.

  • 576_1248970996estudiudg
Publicat el 30 de juliol de 2009 a les 16:01

'La Universitat fa moltes activitats però moltes vegades no en queda constància', ha lamentat un dels autors de l'estudi, Alfons Martinell. De fet, l'anàlisi recull que el sector cultural també reclama que sigui més activa i que hi hagi una porta d'entrada per fer arribar les seves propostes de forma més senzilla.

L'estudi detalla que la UdG és molt activa però que, moltes vegades, és incapaç de fer arribar el seu dinamisme al conjunt de la societat i comunicar quines són les iniciatives que porta a terme. Per aquest motiu, una de les propostes del l'estudi, elaborat per la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació, és crear una figura que serveixi d'enllaç entre el sector cultural i la UdG per facilitar l'accés. El 27% dels agents culturals del territori tenen una relació formal amb la universitat.

El vicerector de la UdG, Joaquim M. Puigvert, ha explicat que la universitat també ha d'aprofitar els edificis i l'entorn patrimonial per donar-se a conèixer i interactuar amb el conjunt de la societat. Es tracta d'un potencial que posaran en relleu amb una publicació que detallarà la història, la cultura i el patrimoni de la UdG.

La manca de comunicació no només és en donar a conèixer les activitats. Martinell ha exposat que els professionals que treballen a la UdG també han de servir per posar en valor les activitats que porten a terme i la vinculació amb el sector cultural. En aquest sentit, ha exposat que la UdG té alguns professors de reconegut prestigi que, per modèstia, no comuniquen les activitats que fan com a experts de referència.

Una proposta de l'estudi, que es posarà en pràctica a partir de setembre, és crear un llistat de les activitats que fan els professors. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha explicat que després de l'estiu començarà a caminar un pla d'activitat de professorat on els professionals podran inscriure les activitats que fan com cursos, xerrades o conferències.

L'estudi també ha analitzat les demandes que els agents culturals gironins fan a la Universitat de Girona. Es basa en tres pilars: oferir formació continuada, fomentar que els estudiants puguin fer pràctiques externes i, sobretot, tenir un enllaç amb la UdG. L'estudi conclou que entre un 25 i un 30% del que fa la universitat no està registrat, però destaca que el 96% dels estudiants coneixen les propostes. Ara falta buscar mètodes per fer-ho arribar al conjunt de la societat.