Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, la resolució judicial establia que la compensació podia ser econòmica (2,3 MEUR) o bé mitjançant l'entrega de sostre edificable equivalent a aquest valor (1.306 metres quadrats). La decisió de l'Ajuntament no ha satisfet els propietaris.
La sentència del TSJC, que es va fer pública el passat agost, condemnava l'Ajuntament de Girona a indemnitzar els propietaris del xalet Tarrús amb 2,3 MEUR. El xalet, un edifici dels anys 30 obra de l'arquitecte Josep Maria Claret, es troba situat al número 137 del carrer de la Rutlla. Com que es tractava d'un edifici protegit, i aquest quedava exclòs de l'aprofitament urbanÃstic de la zona, els propietaris es van sentir perjudicats i van interposar un recurs contenciós administratiu.
La sentència del TSJC, però, deixava oberta la porta a què la sentència també es complÃs mitjançant l'entrega de terrenys. I aquesta és, precisament, la via que ha aprofitat l'Ajuntament de Girona per donar compliment a la resolució judicial.
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ha explicat aquest dimecres que la modificació del Pla General que farà possible aquesta compensació es portarà al ple d'aquest mes de gener. En concret, el que es farà serà buidar tot el solar que ocupa l'edificació, i només se'n conservarà el jardà i la façana.
'Ens ha semblat que aquests són els elements que cal conservar, i que representen l'herència i la pervivència del model de ciutat jardà que es va impulsar aleshores', ha indicat Pluma. Amb la modificació, el nou edifici que es faci aprofitant l'antiga façana s'alçarà en planta baixa i dos pisos superiors Âla que té el xalet actualment.
Per contra, a la part de solar situada a tocar de l'antic xalet, s'hi permetrà fer un edifici de fins a sis pisos d'alçada. Sumant totes les superfÃcies, l'Ajuntament ha calculat que s'arriba als 1.306 metres quadrats, una superfÃcie que té un valor que equival als 2,3 MEUR que establia la sentència com a compensació.
Compliment de la sentència
D'aquesta manera, Joan Pluma ha explicat que es donarà compliment a la sentència. Per refermar la seva decisió, el consistori ha encarregat dos informes (un d'intern i un altre d'extern, al bufet Roca Junyent), els resultats dels quals avalen la proposta.
L'opció també suposarà haver de descatalogar la part interior del xalet. 'Aquesta, però, no ens ha semblat significativa de preservar, perquè l'interior estava molt degradat', ha indicat Joan Pluma. L'Ajuntament ja ha comunicat la seva decisió als propietaris, que s'hi ha mostrat en desacord.
'Es pot discrepar, però en tot cas nosaltres donem compliment a la sentència', ha afirmat Joan Pluma de manera rotunda. Aquesta via de compliment de la sentència no significa, però, que s'interrompi el procés judicial que encara està obert. De fet, el consistori espera la resolució d'un recurs que ha interposat davant el Tribunal Suprem per la sentència del TSJC. 'Ens avancem als aconteixements, sense perjudici d'esgotar la via del recurs', ha conclòs Pluma.