L'Audiència de Girona reobre la causa penal contra Carretero per prevaricació

La Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha resolt que cal continuar la investigació penal contra l'exalcalde de Puigcerdà i exconseller de la Generalitat, Joan Carretero, per prevaricació en la concessió arbitrària de llicències a empreses mentre era alcalde.

  • Joan Carretero | Adrià Costa -
Publicat el 23 de juliol de 2009 a les 18:11

El jutjat d'Instrucció de Puigcerdà va decidir arxivar la querella però l'Audiència, en canvi, creu que la investigació ha de continuar per veure si hi ha motius per portar Carretero davant la justícia. L'apel·lació resol que durant el procés urbanístic es van 'ometre tràmits essencials' i que es van fer interpretacions de la llei per 'vestir de legalitat el que va ser una decisió, a primer vista, capriciosa'.

El cas es remunta al juny del 2004 quan diversos comerciants de Puigcerdà van acusar Carretero i l'actual alcalde, Joan Planella, d'haver modificat plans urbanístics per beneficiar dues empreses. El Jutjat de Puigcerdà va considerar que l'atorgament de dues llicències urbanístiques podrien vulnerar la normativa però que no es tractava d'un 'il·lícit penal'.

L'Ajuntament de Puigcerdà va signar dos convenis de col·laboració urbanística que establia que dues entitats mercantils particulars donarien diners per construir un ascensor i, a canvi, el consistori modificaria el planejament i els concediria llicències. El Jutjat de Puigcerdà va considerar que el consistori no havia afavorit les empreses perquè va destinar els diners a una finalitat pública, construir l'ascensor.

L'Audiència de Girona se centra en el cas de la concessió de llicències en una de les dues empreses, Gesdip S.A. El conveni es va signar l'agost del 2002 i modificava el Pla Parcial del sector 'La Closa de l'Àngel' per construir-hi un supermercat i una gasolinera. Aquesta zona estava catalogada com a zona de preferència residencial i, tot i que incloïa la presència de comerç, en cap cas de gran superfície. La modificació urbanística feia possible construir un centre comercial que ocupés la planta baixa i el primer pis.

En aquest sentit, determina que la modificació del Pla Parcial es va fer a través d'un decret d'alcaldia, l'aprovació provisional al ple i una aprovació final també en el plenari que presidia Carretero. 'Per arribar a aquest punt es van ometre tràmits essencials com la publicació del conveni urbanístic, o els informes preceptius de la Direcció General de Comerç, la Comissió d'Urbanisme i la Comissió Comercial', recull l'escrit que argumenta que sembla un camí que no s'ajusta del tot a les lleis i que busca 'aconseguir la finalitat última que pretenia l'Ajuntament, el finançament privat'.

'Entenem que aquesta al·legació és una nova interpretació de la llei per tractar de vestir de legalitat el que va ser una decisió, a primera vista, capriciosa', continua l'escrit que posa sobre la taula que va ser el mateix Ajuntament de Puigcerdà qui va incloure aquest sector en un model d'urbanització que 'voluntàriament' excloïa els centres comercials.

La interlocutòria de l'Audiència de Girona revoca la resolució del Jutjat de Puigcerdà i ordena la continuació del procediment contra Joan Carretero pels fets relacionats amb la modificació del planejament urbanístic i la concessió de llicències a Gesdip. En canvi, confirma la decisió del jutge de Puigcerdà en la resolució sobre els altres impugnants.