Les obres de l'AP-7 faran vacances, però no es reduïran els peatges

Acesa ha informat que les obres en el tram de Maçanet de la Selva a Fornells s'aturaran a l'estiu per garantir una fluïdesa en el trànsit. Per la seva part, el director general d'Acesa, Josep Lluís Giménez, ha assegurat aquest dijous que la companyia no reduirà l'import dels peatges dels trams de l'AP7 afectats per obres.

  • -
Publicat el 11 de juny de 2009 a les 21:09

Segons ha declarat el director d'explotació d'Acesa, Antoni Espanyol, els conductors no patiran cap tipus de 'restriccions' a causa de les obres. Aquest parèntesi d'estiu es farà a partir de mitjan juliol. Tot i que els treballs a la calçada s'aturaran, Espanyol ha explicat que continuaran fora de la via obres per ampliar estructures i també treballs de drenatge. A més, hi haurà moviments de terres en dos trams de dos quilòmetres cadascun però sempre, segons ha remarcat Espanyol, fora de la calçada per no causar molèsties als conductors.

Segons ha comunicat Acesa, les obres es pararan durant els dies 23 i 24 de juny, festivitat de Sant Joan, i tornaran a estar actives fins al juliol. La previsió és que el 10 de juliol es parin en sentit sud i ja sigui el 30 del mateix mes que ho facin totalment. Les obres estaran aturades fins l'1 de setembre i Acesa ha afirmat que els carrils del tram en obres –que ara són més estrets- recuperaran la seva amplada habitual.

Les obres d'ampliació de l'autopista estan dividides en quatre fases, de les quals només han començat obres al tram sud entre Maçanet de la Selva i Fornells de la Selva. La previsió d'Acesa és que aquests treballs estiguin acabat per l'estiu del 2010 però no serà fins a finals del 2011 que la concessionària preveu tenir tots els trams acabats. El més complicat, segons ha reconegut Espanyol, és el de la circumval·lació de Girona –entre Fornells i Vilademuls on hi ha d'haver quatre carrils per banda- perquè incorpora nous accessos que han creat provocat alguns conflictes amb el territori.

És el cas de l'Ajuntament de Fornells de la Selva, que havia presentat al·legacions per no estar d'acord com s'havia planificat el nou accés de l'AP-7 amb aquesta població. Espanyol ha explicat que aquest projecte s'ha tornat a fer i que hi haurà un segon període d'exposició al públic a partir de finals de juny. Si aquest pas es supera exitosament, ja es podrà redactar el projecte constructiu que té en compte també l'enllaç de l'AP7 amb l'A2 i la variant de Sant Daniel.

Respecte la resta de trams, Espanyol ha detalla que del tram Vilademuls-Figueres sud s'està fent el concurs poder adjudicar obres i començar-les passat estiu. Espanyol ha dit però que el tram Figueres-Jonquera 'va una mica més endarrere' perquè està pendent de la supervisió necessària del Ministeri de Foment. Pel que fa al tram de circumvalació es preveu que es puguin licitar obres a finals d'any perquè al desembre del 2011 les obres estiguin enllestides.

Els preus no variaran


Segons ha assegurat, si es retallés la tarifa s'incrementaria el volum de trànsit i, per tant, hi hauria efectes negatius. Jiménez ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les obres de reforma del centre de control i vigilància del trànsit que Acesa té a Granollers, un equipament que controla el moviment de 30.000 vehicles diaris a tot Catalunya.

Giménez ha destacat que quan s'executen unes obres a l'autopista et pots fer un doble plantejament: 'Fer-les el més ràpid possible i que es restringeixi o no el trànsit, una opció que no és recomanable; o intentar ajustar, a través de la tarifa, la perturbació de la normalitat del trànsit'. Tot i això, destaca que 'si es redueix la tarifa s'incrementa el volum del trànsit. Per tant, hi haurà efectes negatius'.

Giménez ha posat especial èmfasi en ressaltar que, quan es comencen unes obres, l'objectiu d'Acesa és 'mantenir el nivell de servei i que sempre hi hagi dos carrils habilitats'. Destaca que aquesta fórmula 'ha funcionat bé a Tarragona'. Tot i això, també ressalta: 'Entenem que la tarifa s'ha de veure des del tipus d'infraestructura. No es pot assegurar que totes les autopistes són gratuïtes, perquè unes paguen amb peatges i d'altres amb impostos. I si al final s'escull la que té peatge hem de garantir el màxim servei, però també hem de fer compatible amb les possibles ampliacions que s'hi facin'.

Finalment, Giménez ha recordat que 'a totes les obres de l'AP-7 s'utilitza una fórmula segons la qual no hi ha cap modificació de tarifa ni allargament de l'extensió de la concessió'. Segons Giménez, 'la inversió que fa la concessionària és finançada a través de l'expectativa que generarà la major capacitat de l'autopista'.

400.000 trucades

Segons la directora tècnica de suport a l'explotació, Lourdes Roquet, les millores al centre serviran 'per tenir més informació per gestionar les incidències del trànsit, poder donar més informació i reduir el temps amb el qual es gestiona qualsevol imprevist'. I és que aquest centre s'ocuparà de recollir informació de què passa a la xarxa viària, informar els conductors de possibles incidències i preparar actuacions especials, com ara l'inici de les vacances d'estiu.

El nou centre incorpora una gran sala de control de doble altura i un nou 'videowall': un sistema de visualització de pantalles de forma horitzontal i que està format per 21 cubs de 50 polzades.

El 2008, des del Centre d'Operacions d'Acesa es van gestionar un total de 80.578 incidències. Entre les més destacades destaquen les assistències mecàniques (40,1% del total), treballs en pista (14,8%), obstacles a la calçada (12,8%), trànsit (6,2%) i accidents (5,3%). Pel que fa a les comunicacions, es van superar les 400.000 trucades.