Les pintures ocultes a la volta de l'església de Sant Feliu no tenien constància documental

Publicat el 22 de setembre de 2008 a les 13:19
 
Les pintures, fetes amb la tècnica del tremp, representen motius florals i dracs i s'han trobat durant la restauració de l'interior de l'església. De moment, els restauradors treballen per posar al descobert les que hi ha a dues claus de volta i els seus nervis, i es preveu que en uns sis mesos s'hagi enllestit tota l'església. Es desconeix si hi ha més pintures ocultes, perquè la construcció de l'altra part de la nau es remunta un segle enrere.
 
D'ençà que es va descobrir l'existència de pintures ocultes a la volta de l'església de Sant Feliu, un equip de sis restauradores treballa amb precisió mil•limètrica per recuperar-les i fer-les visibles. Amb diferents bisturís, rasquen la pàtina de calç que tapa les pintures per deixar-les visibles de nou i recuperar aquest tresor amagat a les voltes del temple.
 
Els treballs se centren ara en les dues primeres claus de volta i els seus nervis, situades al costat de la capella de Sant Narcís. Les cates que va fer l'empresa CPA, encarregada de la restauració, van revelar l'existència de les pintures en un diàmetre d'aproximadament dos metres des de l'inici dels nervis. Segons explica l'arquitecte Joan Viader, es tracta de pintures fetes amb la tècnica del tremp, amb uns colors 'on predominen els ocres, els vermellosos i els blaus'.
 
A més de recobrir els relleus de les claus de volta –un dels quals és Sant Narcís- les pintures tenen motius recurrents. S'hi poden veure dracs –o dimonis, perquè es consideren representacions del mal- i motius florals encintats amb tons daurats.
 
Els experts creuen que les pintures són coetànies a l'acabament d'aquesta part del temple, que data de la darreria del segle XV. Va ser aleshores quan es van completar les dues darreres tramades de volta de la nau. Les sis restants que la formen es van construir a partir del 1318 –quan es va començar la construcció del temple- i durant el segle XIV.
 
La intenció dels restauradors i arquitectes és que les dues primeres tramades estiguin descobertes coincidint amb la festivitat de Sant Narcís, el proper 29 d'octubre. A partir d'aquí, i durant aproximadament mig any, s'anirà netejant la resta de la volta. Tot i això, com que la seva construcció va ser anterior, Viader ha indicat que 'no se sap' si els nervis i les claus apareixeran amb pintures.
 
Pàtina de calç
 
El descobriment de les pintures ocultes ha estat una veritable sorpresa per als encarregats de la restauració. I és que no es tenia cap constància documental de la seva existència, únicament se sabia que al segle XVIII es va decidir recobrir tota la volta amb una capa de calç
 
'Hi ha un text documentat i actes capitulars on s'explica que l'any 1792, coincidint amb la inauguració de capella es va decidir encalar tota la volta per dignificar el temple; aquestes actuacions són pròpies del Barroc, i es feien amb la voluntat de fer que tot tingués la mateixa aparença', ha ressaltat Viader. Ara, les restauradores retiren, mica en mica, la pàtina de calç d'un o dos mil•límetres que recobreix les pintures medievals.
 
Dignificar el temple
 
L'arquitecte Joan Viader també ha ressaltat que el descobriment de tota aquesta rica iconografia propiciarà que l'església de Sant Feliu faci 'un canvi espectacular'. Segons ha indicat, la restauració interior, 'una obra necessària perquè hi havia problemes de fissures i de nervis fracturats', ha permès derivar 'amb una dignificació del temple, que unit amb la recuperació d'altres elements com sarcòfags o els absis el convertirà en un monument de primer ordre'.