Les restes del vaixell medieval trobat a Barcelona es restauren a Girona

Publicat el 23 de maig de 2008 a les 13:14
 
Les fustes s'impregnaran amb una cera sintètica, que penetrarà fins a l'interior del material, i evitarà que es malmeti. Un cop restaurades, les fustes retornaran a Barcelona per passar a formar part del fons permanent del Museu d'Història de la Ciutat.
 
El procés de recuperació de les restes, però, no serà fàcil. I és que com ressalta Nieto, 'tot i que les zones humides permeten que materials orgànics com la fusta, el cuir o la cistelleria es conservin, la reacció química del pas dels segles fa que es transformin'. D'aquesta manera, les parets cel•lulars dels materials perden consistència i, si no es tracten adequadament, es poden esquerdar o clivellar i perdre el valor patrimonial.
 
Cera sintètica per a la restauració
 
Per aquest motiu, l'eix central de la restauració a la qual se sotmetrà el vaixell medieval consisteix –segons indica el director- 'a canviar l'aigua que manté la fusta per un altre material, una mena de cera sintètica', que eviti que es degradi. D'entrada, les diferents fustes del vaixell se sotmetran ara a un procés de dessalinització. Per fer-ho, es remullaran amb aigua normal i després amb aigua destil·lada.
 
Es calcula que aquest procés pot durar entre nou mesos i un any. 'Després, serà quan canviem l'aigua que hi ha a dins la fusta per aquesta mena de cera sintètica, coneguda com PEG o Polietilenglicol', indica Xavier Nieto. Per aconseguir que la cera penetri dins la fusta, s'escalfa aigua a 60 graus i es barreja amb aquest material.
 
Això permet que el PEG s'introdueixi dins les diferents cavitats i en faci sortir l'aigua. 'Quan abaixem la temperatura, la cera se solidifica i permet conservar la peça', ha ressaltat el director del CASC a Girona. Aquest procés pot durar al voltant d'uns tres anys i mig, que és el temps necessari perquè la cera arribi fins al cor de la fusta.
 
'Per tant, calculem que en un termini de quatre anys les restes del vaixell medieval ja s'hauran restaurat', ha conclòs Nieto. Després d'aquesta fase, la troballa tornarà a Barcelona, on es muntarà de nou i s'exposarà al Museu d'Història de la Ciutat passant a formar part de la col•lecció permanent.
 
Datar la troballa
 
En paral·lel a la restauració, el CASC també sotmetrà diverses mostres de fusta a les proves del carboni 14 per datar exactament el vaixell medieval. Xavier Nieto ha precisat que, d'entrada, una possible cronologia abastaria entre mitjans dels segles XIII i mitjans del segle XV.
 
La importància de la troballa del vaixell medieval –conegut amb el nom de derelicte- es troba en el fet que la tècnica utilitzada per a la seva construcció era típica dels països del Nord d'Europa, i poc usual al mediterrani. 'Les fustes que formen el folre estan superposades, cosa que és típica del nord d'Europa', ha ressaltat Nieto.
 
Aquest és l'únic vaixell que s'ha trobat al mediterrani construït amb aquesta tècnica. Es creu que el derelicte es va construir al golf de Biscaia i que va arribar a Barcelona, on va naufragar, aprofitant que durant l'edat mitjana es va obrir l'estret de Gibraltar –fins a mitjans del segle XIII, domini musulmà- al trànsit de vaixells creant una nova ruta.