
Enguany se celebren els 50 anys de la posada en funcionament del pantà de Sau, a Osona. Tota una efemèride per a una infraestructura que s'ha desenvolupat com un escenari perfecte per al turisme i l'esport. Precisament, ha estat l'activitat pesquera la que durant els darrers anys ha escrit una veritable llegenda negra: la colonització de les aigües del pantà pel silur.
Es tracta d'un peix invasor que entorn de l'any 2000 va ser importat, segons sembla, per una iniciativa adreçada als tour-operadors alemanys. I a banda de ser un reclam turístic per practicar la pesca, també és molt preuat pels immigrants de països de l'est que el pesquen per menjar-se'l.
Els silurs són peixos especialment agressius que fan les delícies dels pescadors per

"S'explica això dels gossos, però no m'estranyaria... el que sí que he vist són silurs oberts amb ànecs i gavines senceres dins de l'estòmac", explica en Gerard (foto lateral), un jove pescador expert en aquestes bèsties d'aigua.
Els coneixedors del pantà admeten que la població de gavians, gavines i ànecs ha minvat considerablement des de la proliferació dels silurs. La multiplicació d'aquests animals està causant greus problemes ecològics, ja que s'alimenten d'altres espècies autòctones, mentre que ells no tenen cap depredador.
L'agressivitat d'aquests peixos s'utilitza per pescar-los. A Mequinensa, els capturen picant l'aigua amb peus d'ànec. "El silur mossega però deixa immediatament la presa en adonar-se que no es comestible", apunta en Gerard, que admet algun "ensurt" per les mandíbules d'aquest peix. "Vés a saber, si un nen picant de peus a l'aigua, atrau un silur dels grossos i de l'estrebada l'ofega!", assenyala en Pere, un altre pescador del pantà.
