'No us creiem, no tenim cap dubte que la culpa és de les vacunes', amb aquesta afirmació contundent els ramaders han posat en entredit els resultats de l'estudi elaborat pel CReSA i reiteren que, si moren animals, és per culpa de la campanya de vacunació. Mariano Domingo ha desgranat les conclusions de l'estudi i el tècnic del Centre, Joan Pujols, ha explicat com continuarà la recerca per esclarir les causes de la mort d'animals.
Domingo ha reiterat als ramaders que no han trobat cap relació de causa efecte entre l'aplicació de les vacunes i la mort dels animals i, en la mateixa línia, ha afirmat que els exemplars als quals han fet una necròpsia han donat negatiu de totes les possibles malalties. Per això, ha assegurat que és una combinació de factors el que ha provocat que els animals s'aprimin i acabin morint.
A més, ha explicat que han vacunat de llengua blava tots els ramats de les granges catalanes perquè és obligatori i només n'hi ha unes quantes afectades, sobretot a les comarques gironines on la mortaldat ha arribat a 41 explotacions.
El tractament
El CReSA ha seleccionat onze de les explotacions més afectades per dur a terme un treball de camp i s'han posat en contacte amb els ramaders per veure quins hi volen participar. Es tracta d'analitzar l'estat de nutrició dels animals i aplicar-los un tractament antiparasitari per veure si milloren. 'No pararem d'investigar les causes', ha assegurat el subdirector general de Ramaderia de la Generalitat, Quim Porcar.
Set de les granges estan a les comarques gironines, dues a Barcelona i dues més a Lleida. En l'explotació més afectada han vist com, en un any, han augmentat en 1220,3 quilos de mitjana mensual de recollida d'animals morts. Aquesta granja de les comarques gironines ha passat de 272,3 quilos a 1.492,7.
Porcar ha radiografiat la situació actual i ha afirmat que s'han frenat el nombre d'explotacions afectades que no ha anat en augment i que s'ha estabilitzat la mortalitat dels animals. Quim Porcar ha explicat que encara hi ha un 'degoteig' d'animals que van morint però que el pic de recollida d'animals morts ja va 'a la baixa'.
Culpa de la vacuna
Els ramaders han insistit en el seu punt de vista: que la culpa de la mort dels animals és la vacuna de la llengua blava. 'Jo tenia un ramat preciós i quatre dies després de la vacunació van començar a aprimar-se i a morir', ha afirmat un dels ramaders. A més, han reclamat a crits ajudes per sortir de la situació i rebre indemnitzacions per part del Govern.
En aquest sentit, Porcar ha afirmat que les indemnitzacions no les decidirà de forma unilateral el Govern sinó que les pactaran amb el Ministeri perquè siguin semblants a totes les comunitats autònomes afectades. A Salamanca o a Andalusia també han mort animals a centenars sense saber-ne els motius concrets.
'Cobrarem o no cobrarem', ha preguntat directament un dels ramaders que afirma que, sinó, perilla la supervivència de les explotacions. Porcar ha assegurat que el Govern es posarà fil a l'agulla i farà 'els possibles' per ajudar les explotacions que perillen. Tot i això, no ha concretat un percentatge mínim d'afectació d'animals morts per tirar endavant indemnitzacions.
Responsables del CReSA, del DAR, de l'empresa farmacèutica veterinària Fort Dodge i els ramaders han exposat els seus punts de vista en una jornada organitzada pel sindicat agrari JARC sobre la vacunació de la llengua blava. Joan Plana, director tècnic de desenvolupament de Fort Dodge, ha assegurat que no hi ha hagut cap remesa defectuosa de vacunes i afirma que tenen totes les garanties sanitàries.