L'aeroport del Prat no nota la crisi durant la sortida de Setmana Santa i acollirà a un 4% més de passatgers que el 2009
Cues, maletes i gent començant les vacances omplen des d'aquest matí la T-1 del l'aeroport del Prat i, també, la vella T-2, últimament menys transitada. Es tracta d'alguns dels 535.000 passatgers que AENA preveu que passin per la infraestructura entre avui i el proper sis d'abril, el que suposa un augment del 4% respecte l'any passat. Palma segueix sent la destinació estrella entre uns passatgers que asseguren notar poc els efectes de la crisi en les seves ganes de viatjar per Setmana Santa. Altres destins populars són l'Europa central, cap a on l'aeroport barceloní té des de fa poc dos vols més, i les grans metròpolis del Mediterrani. A Girona, AENA preveu acollir 120.000 passatgers, i a Reus 18.600.
AENA preveu fer 4.500 operacions en aquests set dies a l'aeroport del Prat, i transportar més de 370.000 maletes. De fet, aquest matí a les àrees de sortides d'ambdues terminals se'n podien veure moltes més que en dies feiners, quan dominen els executius amb equipatges menys pesats. Els 535.000 passatgers suposen un lleuger increment del 4% respecte al 2009. De fet, en els primers mesos d'enguany el nombre de passatgers que han utilitzat l'aeroport del Prat ja ha remuntat tímidament respecte a ara fa tot just un any, quan els efectes de la crisi més es van notar en el tràfic aeri pratenc.
La represa de l'activitat també s'ha notat aquest matí a la vella terminal T-2, que pràcticament es va buidar després de la inauguració, l'any passat, de la terminal 1. Amb l'arribada de companyies de baix cost com EasyJet a la infraestructura antiga, s'hi tornen a veure passatgers. Avui, molts d'ells explicaven que han aprofitat ofertes de vols barats per a fer escapades de pocs dies a llocs com Londres o Liverpool.
Palma és la destinació preferida
Però a on volarà el major nombre de viatgers serà a Palma, que és el destí preferit entre els usuaris de l'aeroport dins de l'Estat espanyol. Entre aquests destins, dominen amb poques excepcions les zones de la costa mediterrània, a on comença a arribar el bon temps: a Palma la segueixen Sevilla, Santiago, Màlaga, Eivissa i Almeria.
Praga o Viena, dues de les grans capitals de Centreeuropa, sobresurten entre els destins europeus. De fet, l'aeroport del Prat ha ampliat la oferta de connexions entre la capital catalana i aquells territoris des de fa poques setmanes: Aquesta tarda sortirà el segon vol cap a Berna, la capital de Suïssa, que va començar a operar dimarts passat. I des de fa poc, AirBerlin i Niki ha ofert una nova connexió amb Viena.
Roma i Atenes són les altres dues capitals europees preferides per aquells que surten des del Prat. De fet, tots els destins intercontinentals més demandats pels usuaris d'aquest aeroport durant aquestes vacances de pocs dies són a la riba del Mediterrani o a prop d'aquest mar: Es tracta d'Estambul, Tel Aviv, El Caire, Marràqueix i Tunis.
A Reus, dissabte serà el dia més intens
El segon aeroport català, el de Girona, preveu acollir entre avui i el cinc d'abril a 120.000 passatgers. Volaran en 746 operacions, el que vol dir que diàriament es faran a Vilobí d'Onyar 106 operacions i s'atendran 17.200 passatgers.
A Reus AENA preveu que els dies més intensos siguin dijous i dissabte. En total, passaran per aquell aeroport 18.600 passatgers en menys de 100 vols, dels quals 22 sortiran o arribaran avui, i la majoria, 26, dissabte.
Els preus dels bitllets no han espantat a molts passatgers
Paradoxalment, alguns dels viatgers més matiners que han arribat avui a l'aeroport del Prat han estat grups d'anglesos provinents de Salou. Amb un aspecte clarament ressacós i adormit, i, fins i tot, encara vestits amb disfresses de flamenca, els nois han defugit els mitjans. 'A Anglaterra han estat parlant molt malament de la festa, i no volem sortir més', comentaven a la terminal 2 de l'aeroport del Prat.
Mentre ells es recuperaven de les seves vacances, els que haurien de compartir l'avió amb ells en direcció a Londres es preparaven per a les seves. 'Farem una mescla de turisme cultural i de festa', Mari Carmen Toro. Viatja amb un grup d'amics a Londres, a on visitarà el cunyat d'un dels membres de la colla. Han explicat que van comprar el bitllet ja al novembre, però que a pesar d'això i d'haver optat per una companyia de baix cost com EasyJet, no els va sortir especialment barat.
'El que més car ens sortirà és el bitllet d'avió', explicaven unes altres noies, que el van comprar al gener. Això no ha evitat, però, que les tres amigues s'animessin a viatjar a la capital britànica. Són Patrícia Rubio, Sílvia Garcia i Raquel Escudero.
Altres eren menys previsors. A la terminal 1, una parella de mitjana edat ha explicat que s'havia decidit a viatjar a Roma pocs dies abans. 'Som lliberals, fem les coses així', ha comentat la dona. Per a ells, el preu dels bitllets tampoc ha estat un factor decisiu. 'Ens hem decidit per Roma perquè hi ha un vol directe des de Barcelona. No hi haguéssim anat si haguéssim hagut de passar per Madrid', ha afegit.