La patronal gironina i els sindicats CCOO i UGT han signat finalment el nou conveni col·lectiu del comerç després de mesos de negociacions. El nou acord tindrà vigència fins al 2013 i inclou, entre d'altres, una apujada del salari mínim dels 715 euros bruts de salari mínim actuals als 1077 euros, a assolir progressivament fins al 2013. Un altre dels punts que havia bloquejat el conveni era la revisió de l'IPC que demanaven els sindicats. Segons ha explicat la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, finalment els empresaris han accedit a incorporar una revisió tècnica de l'IPC durant els anys de vigència de l'acord. A Girona hi ha més de 22.000 treballadors d'aquest sector.
Les dues parts, patronal i sindicats, havien arribat a un principi d'acord fa quinze dies i, finalment, es va acabar de tancar el divendres passat. Després de mesos de negociacions i d'amenaces de vaga per part dels sindicats, els treballadors del comerç ja disposen d'un nou conveni que, segons Bassa, és 'bo pels temps de crisi que corren'.
Per la secretària general del sindicat a Girona, el punt negatiu és que la vigència del conveni s'allarga dels dos anys que habitualment tenia fins als cinc anys (2009-2013). Això perjudica, segons Bassa, als treballadors ja que el compromís per elevar el salari mínim fins als 1077 euros no s'assolirà al 100% fins al 2013 ja que la seva aplicació és progressiva.
Bassa ha remarcat el 'triomf' dels sindicats en la negociació per haver aconseguit que inclogui una revisió tècnica de l'IPC, un dels punts que havia rebut durant les converses una oposició frontal de la patronal del comerç.
D'altra banda, el nou text també recull que aquells treballadors que reben una paga de fidelitat –per no tenir absentisme a la feina- també tindran unes millores econòmiques. El text inclou, anualment, apujades del 3,5%, 3,75%, 4%, 4,5% i 5% per als exercicis del 2009 al 2013.
Pel que fa a l'altre conveni col·lectiu que estava estancat a les comarques gironines, el de la construcció, Bassa ha dit que la situació és la mateixa i que continua havent-hi un bloqueig per part dels empresaris de la construcció a acceptar l'augment del 3,5% dels sous, uns valors que ja apliquen la resta de patronals a tot l'Estat i que, a Girona, els empresaris asseguren que no poden assumir.