Pimec Girona demana compartir el subministre d'aigua a Barcelona

Publicat el 09 de febrer de 2008 a les 12:10
 
Així, es canalitzarien cap a Barcelona 100 hectòmetres cúbics de les conques del Ter, el Segre i l'Ebre, que un cop utilitzats passarien per la depuradora i serien retornat a les conques d'origen per a la seva reutilització.
Segons Joan Vila, membre de la Comissió d'Eneregia del Pimec, aquesta mesura suposaria reduir notablement el cost energètic del subministrament d'aigua. Tot i que no s'ha estudiat el cost econòmic que això suposaria, Pimec assegura que és molt més factible que el transvasament d'aigua del Roine que preveu el Govern.
 
Segons Pimec, el riu Ter ha assumit 'injustament' i de forma 'excessiva' la responsabilitat de subministrar aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, i les inversions actuals i previstes per la conselleria de Medi Ambient no suposen una millora en aquest sentit. Segons Joan Vila, membre de la Comissió d'Energia de Pimec Girona i autor del projecte, l'augment de la demanda futura preveu unes necessitats d'aigua de 160 hectòmetres cúbics, que és la mateixa quantitat que es preveu aconseguir per mitjà de la dessalinització i, per tant, el riu Ter continuaria sortint-ne perjudicat.
 
Per Vila, de les solucions previstes pel Govern, només el transvasament del Roine és 'factible tècnicament' i suposaria alliberar el riu Ter de la responsabilitat de subministrament, tot i que aquesta mesura 'seria una quimera', segons ha dit el responsable d'Energia de Pimec. A parts iguals
 
Segons l'autor del projecte, si no es transvasa l'aigua de l'Ebre tampoc s'ha de fer del Ter. 'No és just que les comarques de Girona assumeixin soles la responsabilitat de subministrar aigua a Barcelona', ha dit Vila.
 
En aquest sentit, Pimec proposa repartir l'abastiment a parts iguals entre les comarques de Girona, Tarragona i Lleida. Així, es canalitzaran cap a Barcelona 100 hectòmetres cúbics de les conques del Ter, el Segre i l'Ebre, que un cop utilitzats passarien per la depuradora i serien retornat a les conques d'origen per a la seva reutilització.
 
El 'principi de deixar aigua'
 
La proposta de Vila parteix del 'principi de deixar aigua', segons el qual l'aigua és propietat de la conca i, per tant, no es pot vendre ni canviar a una altra conca, però si que es pot deixar. Així, una vegada usada i depurada, l'aigua ha de tornar a la conca original, un sistema que s'ha estat utilitzant de forma eficaç a Benidorm des de l'any 1978.
 
Vila ha volgut deixar clar, doncs, que no es tracta d'un transvasament, ja que un cop superat el procés, els rius mantenen el seu cabal original.
 
Baix cost energètic
 
Tot i que no s'ha estudiat el cost econòmic que suposaria el projecte proposat per la Pimec, Vila ha assegurat que és molt més factible tècnicament que el transvasament d'aigua del Roine, ja que es pot desenvolupar per fases. A més, el cost energètic també és notablement més baix que el del transvasament i la dessalinització.
 
La proposta va ser presentada ahir dijous a l'Agència Catalana de l'Aigua, que l'ha valorada molt positivament, segons l'autor del projecte.