Els resultats de l'anàlisi de les aigües litorals que desenvolupa setmanalment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han indicat que el 100% de les platges catalanes (248 punts de control) presenten una qualitat sanitària 'excel·lent', arran de les analítiques efectuades el dissabte 26 de juny. Com en les quatre setmanes de control anteriors, cap platja catalana ha rebut la qualificació de deficient. Pel que fa a la presència de meduses, s'han observat alguns bancs de l'espècie Rhizostoma pulmo (urticant) prop de la zona de boies, a uns 200 metres de les platges. Només de manera aïllada, han arribat alguns exemplars a la mateixa línia de costa, principalment a la meitat sud del litoral català.
Pel que fa al litoral de la demarcació de Girona, no s'han observat meduses durant aquest període de control.
Fitoplàncton a l'Alt Empordà
Paral·lelament, la tranquil·litat meteorològica ha fet possible que les aigües de bany hagin estat transparents i netes. La presència de plàstics i brutícia ha estat molt localitzada i poc freqüent durant aquest període de control. Contràriament a l'aspecte de l'aigua, l'estat de la sorra ha empitjorat respecte el període de control anterior. La causa probablement ha estat la revetlla de Sant Joan. Com cada any, s'han trobat moltes deixalles de la festa en nombroses platges. Tot i que són molts els municipis que han actuat amb rapidesa per retirar-les, d'altres no han estat tan eficaços i per això la brutícia ha persistit uns dies més a les seves platges.
En aquest període de control, comprès entre el 23 i el 29 de juny s'han detectat també coloracions verdoses per la presència abundant de fitoplàncton a la platja de la Muga i d'Empuriabrava (Alt Empordà). El fitoplàncton, que són concentracions d'algues microscòpiques, prolifera amb la bonança meteorològica i el mar en calma. Aquests organismes no són tòxics i no comporten cap risc per a la salut dels banyistes. S'han observat també coloracions verdoses, de menys intensitat, produïdes per fitoplàncton a Vila-seca (Tarragonès) i l'Ampolla (Baix Ebre).
Recollida de 20 metres cúbics de sòlids flotants
Les 41 embarcacions que van iniciar la seva activitat durant la setmana passada ja han recollit en el conjunt del litoral català un total de 20 metre cúbics de sòlids flotants a l'aigua. El 62% d'aquest volum correspon a sòlids antròpics, principalment plàstics, i el 38% restant a restes d'origen natural, principalment restes de vegetals marins.