Surroche va ser arrestat en atenció a una ordre europea emesa per Itàlia. Surroche va ser empresonat a Madrid i posteriorment extraditat a Itàlia, des d'on el 2002 va enviar una carta a Pòrtulas en què l'informava de la visita del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, tenia previst visitar l'Estat i l'emplaçava a fer 'alguna cosa'.
La jove de Sarrià de Ter també ha assegurat que tant els documents informàtics sobre la fabricació de còctels molotov com els pasquins i propaganda anarquista trobats als registres no són seves i poden pertànyer a qualsevol de les desenes de persones que freqüentaven el centre social on vivia.
Núria Pòrtulas ha comparegut a l'Audiència Nacional acompanyada d'una cinquantena de membres del col·lectiu que li dóna suport. La portaveu de l'assemblea de suport a Pòrtulas, Ariadna Monerris, ha assegurat a les portes de l'Audiència Nacional que aquest ha estat un judici 'polític' on 'no es jutgen fets o accions, sinó idees, maneres de pensar i de plantejar la vida'.
Incidents i detencions
Precisament aquesta cinquantena de persones que han acompanyat Pòrtulas a l'Audiència Nacional han protagonitzat després incidents puntuals amb la policia que culminat amb la detenció d'almenys sis persones, segons fonts presencials. Els incidents han passat al voltant de l'Audiència on el grup estava concentrat i controlat per un cordó policial. Segons fonts presencials, els cops han començat quan alguns dels membres del col·lectiu han intentat penjar cartells a una parada d'autobús i la policia ho ha intentat evitar.
Un càmera de TV3 també ha estat agredit per integrants del grup d'antisistema, segons que ha confirmat el cap de Política de la televisió, Ernest Maymó. Els familiars i amics de Núria Pòrtulas, han fet crits contra els mitjans de comunicació pel que consideren un campanya de 'criminalització' del col·lectiu anarquista.
La defensa insisteix en la innocència
L'advocat de Núria Pòrtulas, Benet Salellas, ha declarat, després del judici, que la vista ha anat bé i que les explicacions de la jove com la seva intervenció han 'tret força' a les tesis del fiscal, que ha mantingut la petició de cinc anys de presó per a la jove anarquista. 'El fiscal no ha sabut aportar més elements d'incriminació més enllà d'adhesius i cartells', ha celebrat l'advocat.
Durant el judici, Salellas ha aportat documentació que demostra que el company de Pòrtulas, Juan Antonio Surroche, que havia estat imputat a Itàlia per terrorisme havia estat absolt dels càrrecs. Això demostra, segons l'advocat de la jove, que ella no ha pogut col·laborar amb cap banda terrorista de la mà de Surroche.
Salellas també ha criticat davant el jutge la manera com se li va intervenir la llibreta amb anotacions sobre edificis públic de Girona i els seus sistemes de seguretat. 'La policia li va prendre la llibreta després que ella participés a una manifestació a Olot, sense estar prèviament imputada ni investigada', ha explicat Salellas que insisteix en què 'no acceptem que a un ciutadà del carrer se li pugui intervenir una llibreta només perquè tingui contingut anarquista'.
El judici ha quedat vist per sentència.