El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha advertit al PSC que s'està 'allunyant de la centralitat nacional' amb el seu rebuig a les consultes independentistes que s'han celebrat aquest diumenge a més de 200 municipis. Puig ha replicat així des de Girona al primer secretari dels socialistes catalanes a les comarques gironines, Joaquim Nadal, que ha explicat a l'ACN que no ha votat perquè aquest és un procés que ha aixecat 'expectatives errònies' i que aquests plantejaments s'han de fer 'sobre la realitat i no sobre la ficció'. Puig ha replicat a Nadal que han votat 'molta més gent per les ambicions nacionals de Catalunya que no les que van votar Nadal a les últimes eleccions al Parlament'.
En una roda de premsa a Girona un cop s'han tancat les urnes de la consulta independentista, Puig ha lamentat la 'ceguesa' del PSC i que el partit que lidera José Montilla 'vagi divorciant-se d'aquesta ambició de participació i d'exercici de radicalitat democràtica que comença a consolidar-se al país'.
Puig ha parlat de 'ceguesa' del PSC i de Joaquim Nadal, a qui ha replicat que aquest diumenge han votat 'per les ambicions nacionals' de Catalunya a les comarques gironines 'pràcticament el doble' dels qui van donar suport al conseller de Política Territorial i Obres Públiques en les últimes eleccions al Parlament, amb Nadal com a cap de llista en aquesta demarcació. 'Fora bo que prengués nota', ha dit, tot afegint que 'dóna la sensació que el PSC es va allunyant del que és la centralitat nacional del país'.
El dirigent de CDC ha assegurat que els socialistes van intentar 'criminalitzar' les primeres onades de consultes i van 'ridiculitzar' les del febrer. Ara, per Puig, 'la delegació regional del PSOE a Catalunya ha posat en marxa tot el seu esforç polític per intentar fixar posició'.
Puigcercós 'aposta per reeditar el tripartit'
Sobre el fet que el president d'ERC, Joan Puigcercós, hagi afirmat aquest diumenge que les consultes han servit per refer ponts amb CiU, Puig ha dit que 'si es refereix a que en ocasions com aquesta es noten bones vibracions en l'entorn catalanista, nacionalista i independentista, és evident'. Però creu que Puigcercós 'no entrava en contradicció amb el que va dir fa unes setmanes sobre quina era la seva opció de perspectiva de govern, apostant per repetir un tripartit, i no deu haver canviat d'opinió'.
De tota manera, Puig creu que és 'bo' que 'en aquests moments comencem a ser conscients que més enllà dels interessos polítics de cada partit, hi ha moments en què la societat sembla que comença a reclamar que tinguem més generositat' que la que permet 'el debat partidista'. I ha afegit que s'està en el 'bon camí des d'una perspectiva de recusir les complicitats de tot l'entorn del patriotisme del país'. Així, ha dit coincidir amb Puigcercós 'des d'aquesta perspectiva' i ha fet una crida a superar la 'tradicional tendència a la fragmentació' de l'entorn nacionalista, ja que 'no és un bon caldo de cultiu' de cara al futur.
'Queda molt per fer'
Puig ha fet una valoració 'molt positiva' de la jornada des de Girona, on s'ha superat el 20% de participació, una 'xifra encoratjadora', ja que, ha remarcat, si s'aplica al cens d'unes eleccions oficials, puja fins gairebé el 26%. Puig ha constatat que aquest és un procés que 'tot just està començant' i que 'el país comença a prendre consciència'. Puig ha remarcat 'la constatació que la societat catalana comença a ser conscient que la democràcia no té límits i que la ruta del dret a decidir ha començat el seu procés amb un itinerari que no té volta enrere'. A més, ha afegit que també pertoca als partits 'anar prenent consciència de la transcendència d'aquest procés'
Però el secretari general adjunt de CDC, tot i valorar positivament la participació, ha afegit que 'queda molt per fer'. 'El desig d'aconseguir no una majoria per governar, sinó la gran majoria per decidir, la majoria social per prendre determinacions com a país, és avui més a prop, però encara és lluny', ha assegurat. Puig creu que aquest és un procés que 'si volem no té aturador', però ha afegit que 'ens queda molt feina per fer per poder arribar en algun moment a poder exercir de manera més formal aquest dret a decidir'. Així, ha afegit que 'més enllà de circumstàncies externes', de 'la tensió amb el TC' i de 'moments d'unitat que aconseguim escadusserament', es comences a plantejar que 'aquest és un gran repte de país per als propers mesos i anys'.