Ravós del Terri reivindica el Pantocràtor conservat a l'església de Sant Cugat

Publicat el 02 de juliol de 2008 a les 13:42
 
L'Ajuntament de Cornellà del Terri, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, s'ha proposat donar-les a conèixer amb la celebració de visites guiades gratuïtes durant aquest estiu. La configuració d'aquestes pintures ve dominada per la presència d'un Pantocràtor acompanyat dels quatre evangelistes.
 
La seva existència data de l'any 1928, quan es van trobar amagades darrere un retaule barroc que, juntament amb l'absis, formaven la sagristia. La seva descoberta es va per pública a través de la 'Revista de Catalunya' i va despertar un gran interès entre els estudiosos i les revistes d'aquella època. En aquell moment es creia que la millor conservació d'aquest tipus de pintures passava per la seva extracció i trasllat. Sortosament, però, la gent del poble va votar-hi en contra i gràcies a aquesta decisió actualment encara es poden apreciar en el mateix lloc on van ser pintades. La imatge actual però és fruit dels treballs de restauració que s'hi van fer l'any 1978 i que van permetre tornar-li els colors que el fum de tants segles les havien reduït a un to negrós.
 
El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, ha reivindicat el seu valor tot dient que són 'les més importants de tot el Pla de l'Estany i de ben segur també de les comarques gironines'. L'alcalde de Cornellà del Terri, Pere Vilà, ha explicat que amb la celebració d'aquestes visites guiades el que es vol és donar a conèixer un patrimoni cultural 'que és bastant desconegut' a fora i fins i tot per les persones d'aquí i fer-lo accessible als estudiosos en la matèria.
 
De fet, l'any passat es va publicar un llibre titulat 'Escultura i pintura romàniques a la Vall del Terri' que pretenia precisament recollir les principals característiques del seu patrimoni i complementar-lo amb la història. En aquesta publicació, també es va dedicar una extensió important per explicar les pintures romàniques de l'església de Sant Cugat.
 
La figura del Pantocràtor i la seva composició
 
S'hi representa un Crist en Majestat amb una actitud solemne i acompanyat del sol i la lluna i d'unes figures alades que representen els quatre evangelistes. Com a tota expressió de l'art romànic, aquesta també tenia com a objectiu acostar els missatges de les històries de l'Antic i el Nou Testament d'una forma didàctica i a través del poder evocador de les imatges. El missatge que se'n podria extreure és que Déu és el principi i la fi de totes les coses. Destaca també la varietat de colors amb els quals es va pintar, on dominen els blaus i els ocres.
 
Les visites guiades es faran els dies 6 i 20 de juliol; 3, 17 i 31 d'agost, i el 7 i 11 de setembre. No cal fer reserva prèvia i són gratuïtes.