Sota el lema 'Parc Natural, així no!', els assistents a la concentració van demanar que la platja de Pals i la plana agrícola s'excloguin del futur parc 'ja que la normativa proposada és molt restrictiva per al desenvolupament de l'activitat turística i de conreu'. Per tal de conscienciar als conductors i a la ciutadania, es van repartir pamflets, saquets d'arròs i pomes a les rotondes de Pals i Torroella de Montgrí, a la C-31.
'Bàsicament estem aquí per reivindicar que la nostra activitat agrària no necessita estar inclosa de cap de les maneres dintre un àmbit de protecció mediambiental com és un parc natural', ha comentat el president de l'Àrea de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, Josep Pericay. 'Nosaltres ja tenim les nostres pròpies regulacions, directives comunitàries i ajudes agroambientals', ha enumerat Pericay, que ha recordat que estan dintre un pla de desenvolupament rural 2007-2013, 'que conjunta perfectament l'agricultura amb el respecte mediambiental'.
'No hi ha cap necessitat ni justificació per incloure la plana agrícola dintre el parc natural ja que existeixen fins a onze plans d'ordenació que eviten qualsevol tipus d'especulació', ha afegit el president de l'ADV Arròs de Pals, que recorda que els camps d'arrossars representen el 30% del total de la superfície terrestre del futur parc natural. 'Hem de fer memòria i fer veure que aquest espai mediambiental l'hem fet els agricultors al llarg dels anys i que no es poden decidir els límits d'un parc natural sobre plànol i sense consulta', ha reiterat Pericay.
'No hem vist encara ni el pla de gestió del parc, ni cap xarxa d'infraestructures, de desguassos o de camins de servei', ha lamentat el president de l'ADV Arròs de Pals. 'Com tampoc hi ha cap pla de lluita contra la fauna invasora del nostre conreu com el cranc americà, la garsa i, a més, estem exclosos de la participació a l'òrgan rector del parc', ha continuat Pericay. 'Per tant, estem despullats i sense veu dintre aquest parc', ha puntualitzat. Una opinió que també comparteix el president de la comunitat de regants de Pals, Albert Grassot.
'El fet que incloguin tota la zona de regadiu dintre el projecte de parc natural no ens beneficiarà en res', ha afirmat Grassot. 'No hi ha cap dotació d'aigua fixada ni garantida, ni uns plans de neteja ni de desguassos dels canals definida', ha comentat el president de la comunitat de regants de Pals i representants dels regants del Baix Ter. 'Diríem que hi veiem més inconvenients que avantatges i preferiríem doncs que tota aquesta zona quedés exclosa del parc natural', ha assenyalat Grassot, que lamenta que des de Medi Ambient no s'escolti la seva veu i encara es plantegin ampliar més el futur parc.
'Sincerament, creiem que s'han tancat en banda i no volen escoltar les nostres peticions', ha criticat el president de la comunitat de regants de Pals. 'Però tota la gent del sector primari del Baix Ter, la immensa majoria de pagesos i propietaris, no veu clar aquest projecte de parc natural i no pararà fins que el departament de Medi Ambient ens faci cas', ha avisat Grassot, que ha cedit la paraula a l'alcalde de Pals, Joan Silvestre, que ha incidit en les més de 1600 al·legacions que han presentat els ajuntaments de Pals, Palau-sator, Fontanilles, Bellcaire d'Empordà i les diverses entitats agrícoles i turístiques de la zona.
La platja de Pals, fora
Paral·lelament, Silvestre ha continuat reivindicant que la platja de Pals resti exclosa del parc natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes per no perjudicar encara més el sector turístic. 'En aquesta època de crisi no volem més pals a les rodes', ha afegit l'alcalde de Pals, que creu que la zona ja està correctament preservada amb el pla director costaner. 'I tampoc volem que ens passi com a altres llocs que a l'hora de netejar la platja, en ser parc natural, tot s'ha de fer manualment, a segons quines hores no es pot passejar i també algunes activitats hi estan vetades', ha finalitzat Silvestre.