Resum del 2008 a Girona

Publicat el 30 de desembre de 2008 a les 11:31
 
La intoxicació més gran, a judici
 
 
7 de gener: La intoxicació alimentària més gran que hi ha hagut mai a Catalunya arriba a judici. El pastisser de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) Josep Gusó s'asseu a la banqueta dels acusats després que les coques de Sant Joan que van sortir del seu obrador el juny del 2002 intoxiquessin 1.435 persones. El jutge de la Bisbal d'Empordà condemna el pastisser a pagar una multa de 900 euros per faltes de lesions i l'obliga a indemnitzar 394 afectats amb més de 230.000 euros.
 
Hi haurà Thyssen
 
 
7 de gener: Després d'anys de debats, el ministre de Cultura, César Antonio Molina, i la baronessa Carmen Cervera escenifiquen al monestir l'acord definitiu per impulsar el museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), que estarà especialitzat en pintura catalana dels segles XIX i XX. El mes d'octubre es presenta l'avantprojecte del museu que, finalment, es farà al pati interior de l'antiga fàbrica surera de Can Serra, situada al costat del monestir. El projecte es valora en 15 MEUR i es farà en dos anys però no es concreta què hi posarà cada administració.
 
L'Esculapi torna a casa
 
 
15 de març: L'Esculapi, l'escultura del déu grec de la medicina que el 1909 es va trobar durant les excavacions al jaciment arqueològic d'Empúries i es va traslladar a Barcelona, torna cent anys després al seu lloc d'origen i ocupa una sala exclusiva del museu altempordanès. La considerada millor escultura clàssica trobada a la Mediterrània occidental pesa uns 900 quilos, té uns dos metres d'alçada i se l'ha sotmesa a un exhaustiu procés de restauració en què se li han restituït fins a 85 fragments, entre els quals destaquen els dos braços.
 
Enfrontaments per l'aigua
 
 
23 de maig: La crispació dels regants del Baix Ter arran de la sequera persistent que viu el país surt al carrer durant la visita del president de la Generalitat a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Els regants escridassen Montilla i s'arriben a enfrontar amb els Mossos d'Esquadra. Els pagesos reclamen aigua per als seus regadius i el retorn progressiu del cabal del Ter. L'episodi és el reflex més evident de la tensió que provoca la manca de pluja, que obliga a activar la fase d'excepcionalitat 2 del Decret de Sequera.
 
Moció polèmica a Riudarenes
 
 
28 de maig: Després de 13 anys d'alcaldia de Jordi Gironès (AIR-PSC), una moció de censura presentada per CiU, gràcies al vot del trànsfuga José Miguel Martínez, dóna l'alcaldia de Riudarenes (Selva) a Jordi Ros. La moció s'aprova en un ple crispat, farcit de crits i insults contra Ros i el regidor trànsfuga i de suport a Gironès. Tres mesos després, Ros presenta la dimissió al•legant motius personals i el regidor de CiU Narcís Colomé és el nou alcalde. Durant el 2008, també hi ha hagut mocions a Cantallops (Alt Empordà), Calonge (Baix Empordà), Cassà de la Selva (Gironès) i Mont-ras (Baix Empordà).
 
Informe d'alta tensió
 
 
13 de juny: El mediador europeu Mario Monti avança a Girona el contingut del seu informe final. El coordinador proposa que la interconnexió dels 400.000 volts passi soterrada pel tram transfronterer dels Pirineus. Les entitats i plataformes d'oposició a l'alta tensió critiquen que Monti actua al servei dels interessos de les elèctriques. El mediador també demana a l'informe que els estats considerin soterrar altres trams de la MAT més enllà de la interconnexió. La companyia Red Eléctrica comença les obres de la MAT a les comarques gironines, desbrossant camins i aixecant les primeres torres.
 
Vacances tràgiques a Lloret de Mar
 
 
30 de juny: Les vacances a Lloret de Mar (Selva) de la jove italiana de 23 anys Federica Squarise acaben en tragèdia. El cambrer d'un bar de copes, Víctor Díaz Silva, conegut com 'el Gordo', l'assassina a sang freda. El noi, un uruguaià de 28 anys, la mata quan la jove es va nega a mantenir-hi relacions sexuals. El cadàver es troba una setmana després del crim a la zona de matolls darrere la masia de Can Saragossa. El cas desperta l'expectació de la premsa italiana. Els Mossos d'Esquadra detenen 'el Gordo' quan busca amagatall a Tarragona. El jutge l'envia a presó i l'acusa d'assassinat i agressió sexual.
 
Multa per cremar fotos del Rei
 
 
1 de juliol: Una multa de 2.700 euros és la que finalment han de pagar els gironins Jaume Roure i Enric Stern per cremar una foto del Rei en senyal de protesta per una visita del monarca a Girona. L'Audiència Nacional repeteix el judici perquè a la primera vista el jutge no va deixar que els joves parlessin en català. A finals d'octubre, l'Audiència Nacional absol setze joves gironins més que van cremar fotografies del monarca a la plaça del Vi a cara descoberta en solidaritat amb els dos primers imputats.
 
L'alta velocitat, sobre el terreny
 
 
18 d'agost: Comencen a aplicar-se els canvis de circulació que provoquen les obres del TGV a la ciutat i s'aixeca una tanca que marca el perímetre de les obres. En les properes setmanes es talen arbres, un centenar de camions treuen diàriament runa de la ciutat i es revisen els edificis propers a la zona d'obres per controlar els moviments. Es fan les primeres proves per començar a excavar la caixa de la nova estació i per construir la part en què el TGV transcorre entre pantalles, però la tuneladora no arribarà a Girona fins l'estiu vinent. Es preveu que l'obra estigui acabada el 2012.
 
Arrenquen els estudis de Medicina
 
 
15 de setembre: La primera promoció d'estudiants de Medicina comença el curs a Girona. Són una vuitantena d'alumnes, que tanquen la reclamació històrica de tenir estudis universitaris de Medicina a la ciutat. Els estudis s'imparteixen de manera provisional a la facultat de Ciències de Montilivi, a l'Institut de Medicina Legal, a l'hospital Josep Trueta i a diferents laboratoris fins que no es faci la nova facultat, al mateix recinte del nou Trueta. El cardiòleg Ramon Brugada és el degà de la nova facultat que ofereix els estudis adaptats al Pla de Bolonya.
 
Girona té nou bisbe
 
 
19 d'octubre: La Catedral de Girona s'omple de gom a gom per la litúrgia eucarística que serveix per ordenar el penedesenc Francesc Pardo i Artigas (Torrelles de Foix, 1946) com a nou bisbe de la diòcesi de Girona, en substitució de monsenyor Carles Soler, que ha exercit el càrrec durant els últims set anys. Pardo es mostra molt proper als fidels, durant una cerimònia que dura prop de tres hores, i es compromet a convertir-se en un gironí més. El seu nomenament per part del Vaticà tanca les travesses que s'han fet sobre el relleu de Soler.
 
Treballadors al carrer
 
 
4 de desembre: La direcció de la paperera Torraspapel presenta al Ministeri de Treball l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afecta 204 treballadors de l'emblemàtica factoria de Sarrià de Ter (Gironès). Aquest és un exemple del degoteig d'empreses que han anunciat expedients, tancaments, ajustaments de plantilla o concursos de creditors a conseqüència de la crisi econòmica. Hutchinson de Palamós (Baix Empordà), Aconda Paper de Flaçà (Gironès) o Cotec de Riudellots de la Selva (Gironès) són algunes de les més destacades. Els treballadors es manifesten al carrer per expressar la seva impotència davant aquestes mesures.