Sant Hilari Sacalm incorpora el mòbil al Via Crucis

La nova aplicació utilitza el que s'anomena «realitat ampliada» i es preveu aplicar-la en altres àmbits d'interès turístic i cultural

  • Controls a Mataró per fer complir l’estat d’alarma -
Publicat el 19 d’abril de 2011 a les 18:31

Les noves tecnologies arriben al Via Crucis de Sant Hilari Sacalm (Selva). Una aplicació, desenvolupada per Gerard Guiu en col·laboració amb l'Àrea de Noves Tecnologies de l'Ajuntament, ofereix un servei gratuït de localització dels espais dels principals punts d'interès de l'acte, amb l'ajuda del que s'anomena 'realitat augmentada'. Aquesta tecnologia combina dades reals amb continguts generats per ordinador, de forma que seqüències filmades i fotografies fetes en temps real es combinen amb objectes gràfics i continguts multimèdia. El que es vol és que els visitants tinguin el màxim d'informació de l'esdeveniment i ja està previst incorporar-ho en altres àmbits d'interès turístic i cultural.

El Via Crucis de Sant Hilari Sacalm (Selva) serà doblement especial aquest any. En primer lloc, perquè recentment ha estat reconegut com a Patrimoni Cultural i ha rebut la Creu de Sant Jordi del 2010, però també perquè per primer cop en la seva història incorpora les noves tecnologies.

Un veí de la població, Gerard Guiu, amb la col·laboració de l'Àrea de Noves Tecnologies de l'Ajuntament, ha ideat una aplicació que permet oferir un servei gratuït de localització dels espais del Via Crucis, amb l'ajuda de la tecnologia coneguda com a 'realitat augmentada'. Es tracta d'una tecnologia emergent on es combinen dades i continguts del món real -fotografies i seqüències filmades- amb d'altres generats per ordinador (realitat virtual). El que permet és ampliar la informació de la realitat, en aquest cas, el Via Crucis, incorporant informació, gràfics i objectes multimèdia propis d'entorns virtuals, com ara Internet.

Segons l'alcalde de la població, Joan Garriga, s'ha fet un "pas important" en l'àmbit tecnològic, amb una solució innovadora pensada pels visitants, alhora que se suma "tradició i modernitat". Està previst en un futur posar en marxa aquesta aplicació als diferents elements turístics, culturals i tradicionals.

El servei va entrar en funcionament el 18 d'abril i s'ha desenvolupat a través d'una aplicació de realitat augmentada per a dispositius mòbils anomenada 'Layar'.