
L’Aeroport de Girona – Costa Brava, seguint el programa establert al Pla d’Emergències Aeronàutiques, ha realitzat avui un simulacre d’accident d’aeronau a les seves instal·lacions, anomenat ‘Operació Tramuntana 2010’. L’exercici es du a terme amb l’objectiu d’avaluar els procediments d’actuació i coordinació establerts, analitzant l’eficàcia dels mateixos i el grau de coneixement i integració de tots els col·lectius implicats en l’atenció d’una emergència aeronàutica.
El Pla d’Emergències Aeronàutiques s’elabora amb el propòsit de minimitzar les conseqüències que es poden donar en cas d’accident aeri. El seu objectiu se centra en dos apartats: la protecció de les persones i béns que puguin veure’s afectats i, d’altra banda, la continuïtat o restabliment de l’operativa aeroportuària.
Amb aquest exercici, l’Aeroport de Girona – Costa Brava compleix la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) respecte la planificació de les emergències als aeroports, segons la qual s’han de realitzar periòdicament simulacres generals d’accidents d’avions de passatgers a les seves instal·lacions.
El simulacre ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Girona i s’ha realitzat conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de
Catalunya.
37 estudiants de l’escola d’infermeria de la Universitat de Girona han participat com a figurants, simulant ser víctimes o familiars dels passatgers de l’avió accidentat.
Durant l’actuació s’ha situat un equip d’observadors als punts més estratègics per avaluar l’exercici i determinar si s’han assolit els objetius marcats inicialment.
OPERACIÓ TRAMUNTANA 2010
L’‘Operació Tramuntana 2010’ ha simulat l’accident d’una aeronau Challenger CL- 66-601 de la companyia Crashing Air que té un problema al tren d’aterratge no declarat a la torre de control. L’avió, que porta 10 persones a bord, se surt de la pista situant-se a la zona oest del recinte aeroportuari i s’incendia a causa de l’impacte. En l’hipotètica incidència mor una persona, 5 resulten ferides i 4 en surten il·leses.
La torre de control detecta visualment la sortida de pista de l’aeronau i activa la senyal d’alarma que sona simultàniament al Centre de Control de l’Aeroport (CECOA), Sanitat i el Servei d’Extinció d’Incendis (SEI), activant d’aquesta manera els procediments del Pla d’Emergències. CECOA inicia el seu protocol de trucades als serveis interns i externs implicats. Els primers avisos a l’exterior són les trucades al 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Es constitueix a la zona de l’accident el Lloc de Comandament Avançat (PMA), format per la cap d’Operacions de l’Aeroport, altres representants dels mitjans operatius d’Aena i dels Serveis d’Emergència externs. D’aquesta manera es dona pas a l’actuació dels diferents col·lectius participants i es posen en marxa totes les mesures oportunes per fer front a una situació d’aquestes característiques.
També s’estableix el Lloc de Comandament Principal (PMP), dirigit pel Director de l’Aeroport de l’Aeroport de Girona – Costa Brava, Lluís Sala, i en el que estan integrats responsables i directius dels diferents departaments d’Aena, de la companyia aèria accidentada, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Protecció Civil de l’Estat. Així mateix, s’incorporen al PMP representants d’organismes externs de l’aeroport: el Subdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets; el Director General de Protecció Civil, Josep Ramon Mora Villamate; el director dels serveis territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya a Girona, Marc Vidal Pou; representants dels Consulats de Bèlgica i Gran Bretanya, països d’origen de dues de les víctimes de l’hipotètic accident; els Bombers de la Generalitat, SEM i Mossos d’Esquadra.
A nivell operatiu, el primer en intervenir és el Servei d’Extinció d’Incendis de l’aeroport (SEI) que es dirigeix al lloc de l’accident per apagar el foc i atendre als ferits. Al mateix temps l’Assistència Sanitària de l’aeroport estableix una zona segura per fer l’estabilització de ferits a la vegada que arriben les dotacions dels Bombers de la Generalitat i les primeres ambulàncies del SEM.
D’altra banda, els cossos de seguretat, entre ells Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Policia Local s’encarreguen de controlar les vies d’accés i distribuir els efectius al lloc de l’emergència. També es desplaça al lloc de l’accident l’equip de Policia Judicial de la Comandància de Girona per procedir a la investigació. L’autoritat judicial, per la seva banda, es responsabilitza de dur a terme l’aixecament del cadàver de la víctima que mor a l’accident. La identificació del cos i el transport a la funeraria el realitza l’Institut de Medicina Legal i Forense.
Durant l’exercici també s’han habilitat dependències amb equips de psicòlegs de la Creu Roja per acollir i atendre els il·lesos i els familiars de les víctimes.
Tal i com estava previst l’exercici de coordinació d’emergències no ha afectat l’operativa diària de l’Aeroport de Girona – Costa Brava.