A més d'aquesta troballa, també s'han localitzat restes d'àmfores dels segles I abans i després de Crist. El regidor de Promoció Econòmica, Carles Motas, ressalta que la troballa confirma 'que el municipi ha tingut activitat econòmica relacionada amb el port des de fa milers d'anys'.
Les restes les van descobrir, ara fa uns dos mesos, uns submarinistes que feien immersió a la badia. Els bussos van veure la quilla d'una nau que emergia del fons sorrenc i diverses quadernes de fusta escampades en un radi d'entre 100 i 150 metres. A més, també es van trobar diversos trossos d'àmfora i de peces de ceràmica.
Des del municipi es va alertar el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), i ara fa poques setmanes els arqueòlegs van examinar la troballa. Segons concreta el regidor ganxó, l'estudi va determinar que les restes corresponien a un vaixell del segle XIX i a àmfores dels segle I d'abans i després de Crist.
'Tot i que no tinguin un elevat valor arqueològic, sí que en tenen d'històric; ens indiquen que a Sant Feliu de Guíxols hi ha hagut activitat econòmica relacionada amb el port des de fa milers d'anys', indica Carles Motas. 'Per tant, les restes d'àmfora ens diuen que, abans i tot de la construcció del port, la badia servia com a refugi d'embarcacions per la seva configuració natural', hi afegeix.
Nau de cabotatge
Partint de l'estudi de les restes de la quilla i de part de les quadernes, es creu que el vaixell feia uns 20 metres d'eslora, i que era una nau de cabotatge que es dedicava al comerç del suro. El regidor de Promoció Econòmica ha indicat que les restes es mantindran al lloc on es van descobrir, i que també es preveuen fer més immersions per veure si es descobreixen més parts de la nau.
Des de l'Ajuntament també es miraran les dades que hi ha de l'època a l'Arxiu Històric, per veure si es poden saber més coses sobre el vaixell. De moment, tot i que es desconeixen els motius que van comportar que s'enfonsés, es creu que la nau va ser víctima d'un temporal.
Precisament, el que ha comportat la descoberta de la troballa ha estat, també, un altre temporal. En aquest cas, la llevantada del dia de Sant Esteve. I és que, com que la sorra del fons va quedar molt remoguda a conseqüència dels embats de les onades, això va afavorir que les restes emergissin i fossin visibles per als submarinistes.