Un estudi elaborat per la consultoria sociopolítica Neòpolis proposa que els ajuntaments limitin el nombre de càrrecs de confiança com a mesura per afrontar la crisi. L'informe sosté que, sovint, els colors polítics passen per davant de les competències professionals a l'hora de cobrir determinades places. El document analitza els punts forts i febles dels consistoris, partint d'un estudi previ fet a disset ajuntaments gironins i tenint en compte l'opinió de nou experts. Entre les mancances més acusades, Neòpolis remarca també la manca de transparència. Com a mesures per afrontar la sotragada econòmica, l'informe proposa mancomunar serveis o apostar per la col·laboració amb el sector privat.
Els ajuntaments gironins són poc transparents i tenen excés de càrrecs de confiança. Aquestes són dues de les conclusions que posa sobre la taula l'estudi elaborat per la consultoria gironina Neòpolis. L'informe es basa en un anàlisi previ fet a disset ajuntaments, entre els quals es troben consistoris com Banyoles, la Bisbal, Figueres, Lloret de Mar (Selva), Olot o Palafrugell (Baix Empordà).
A més, abans d'extreure les conclusions, els socis de Neòpolis també han fet nou entrevistes en profunditat a experts en administració local. El resultat de tot és un document, titulat 'Ajuntaments afrontant la crisi', que analitza els punts forts i els punts febles dels consistoris a l'hora d'afrontar la crisi econòmica.
Entre els punts a millorar, l'informe destaca la manca d'autonomia financera que tenen els ajuntaments. 'El finançament és un problema endèmic', ressalta el sociòleg i autor de l'estudi Daniel Tarragó. Més enllà d'això, però, l'informe també aposta per impulsar la col·laboració supramunicipal per reduir despeses i mancomunar serveis.
'Per exemple, no cal que cada ajuntament tingui la seva pròpia piscina o el seu pavelló polisportiu; si es fa una inversió conjunta, després també es podran repartir les despeses de gestió', ha puntualitzat el sociòleg gironí.
A més, una altra de les propostes que fa l'estudi se centra en impulsar la col·laboració entre els ajuntaments i el sector privat. 'No ens referim a privatitzar, sinó a impulsar determinades accions, com ara turístiques, amb capital privat de les empreses de la zona', ressalta Daniel Tarragó.
Reduir els càrrecs de confiança
L'estudi de Neòpolis també dedica un apartat a fer propostes sobre l'organització i el funcionament intern dels ajuntaments. En aquest punt, l'informe proposa als ajuntaments limitar el nombre de càrrecs de confiança. 'Sovint, es tenen més en compte els colors polítics que no les competències professionals', indica Tarragó.
El sociòleg també explica que, en alguns ajuntaments, el número de càrrecs de confiança és 'significativament elevat' i que cal limitar-los. Pel que fa a funcionament intern dels consistoris, com una eina per millorar la transparència, Neòpolis proposa també que els consistoris apostin per utilitzar les xarxes socials i les eines 2.0.