Destaca, de totes les peces exposades, un fragment inèdit de la pellícula 'Llums de la ciutat', de set minuts de durada, on Charlot mostra com es pot fer humor a partir d'una situació molt simple.
Quan es pensa en Charles Chaplin i en Charlot, de seguida vénen a la ment diverses imatges i títols de pel·lícules. Barret fort, un bigoti particular, una americana massa estreta, sabatots atrotinats i un bastó flexible. Aquesta és la idea mental que ha quedat a l'imaginari de moltes persones. Però, com es va crear el personatge? I, sobretot, com Charles Chaplin el va convertir en una icona universal?
Amb la intenció d'aprofundir en la creació del personatge, i veure com la contribució de Charles Chaplin al cinema no s'esgota amb el seu personatge, l'Obra Social 'La Caixa' ha portat a Girona l'exposició 'Chaplin en imatges'. La mostra, que es pot veure a partir d'aquest dimarts al Museu d'Història, és un homenatge a l'artista i a la seva obra.
S'hi exposen gairebé 200 fotografies d'estudi, cartells i revistes, documents i fragments de pel·lícules que permeten al visitant emportar-se una idea global de l'artista i de la seva trajectòria. Segons explica la coordinadora del Departament d'Exposicions d'Art de la Fundació 'La Caixa', Mireia Gubern, l'exposició 'vol donar a conèixer la figura d'un dels cineastes més importants del segle XX'.
'Chaplin en imatges' pren com a punt de partida els arxius familiars per explicar tant les claus de l'èxit de l'artista com la contribució que va fer al naixement d'una nova imatge de l'home del segle XX. I és que, com indica Gubern, 'a més de donar un gir al cinema còmic, Charles Chaplin va ser un creador compromès políticament i socialment amb unes idees molt clares, que va convertir-se en un símbol de l'avantguarda artística incorporant a les seves pellícules els temes socials'.
L'arxiu fotogràfic que es mostra ara a Girona sobre Charles Chaplin es completa amb diversos extractes de pellícules, que funcionen com a contrapunt a les imatges. Entre aquests muntatges es pot veure, per exemple, un fragment inèdit de set minuts de durada de la pellícula 'Les llums de la ciutat'.
'El fragment és molt divertit perquè ens explica molt bé com era el procés còmic de creació que feia l'actor', indica Mireia Gubern. I afegeix: 'Únicament amb un tros de fusta ofereix una meravellosa demostració de com es pot fer humor a partir d'una situació molt més simple'.
De París i Hamburg a Girona
L'exposició que ara arriba a Girona és la més gran que s'ha fet a tot l'Estat sobre la figura de Charles Chaplin, i abans d'exposar-se al Museu d'Història ja s'ha pogut veure en llocs com Madrid i Barcelona. A més, la mostra també ha tingut projecció internacional perquè s'ha exposat a sales de ciutats com París, Rotterdam, Hamburg, Lausana, Brusselles, Montpeller i Bolonya.
'Charlot en imatges' es podrà veure a Girona fins al proper 1 de març del 2009 al Museu d'Història de Girona. L'entrada és gratuïta.