El Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) ha organitzat una jornada sota el títol “El Pla de Gestió del districte de conca fluvial de Catalunya. La gestió del riu Ter”, el proper 26 de maig a La Cellera de Ter. L’objectiu d’aquesta sessió informativa i de debat és donar a conèixer el Pla (actuacions, calendari previst i abast) i com afectarà en la planificació de l’espai fluvial del Ter i en els Plans zonals d’implantació dels cabals de manteniment de l’alt i baix Ter.
Per tal de treure el màxim profit d’aquesta sessió, s’ha convidat a integrants de gairebé tots els sectors implicats: administració local, administració autonòmica i sectors social, econòmic i professional. Així, la jornada comptarà amb representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del CILMA, de la Taula d’Enginyeria, del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, de les comunitats de regants del Baix Ter, del Consorci Alba-Ter, de l’Ateneu juvenil, cultural i naturalista de Girona i de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), a més dels alcaldes de la Cellera i Torroella de Montgrí.
El Pla de Gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (PDGCFC) elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua, és el que ha de regir la gestió de l’aigua des de l’any 2010 fins el 2015 a les conques internes del nostre país. Actualment, aquest Pla es troba a informació pública, així com també el Programa de Mesures. Aquest document és el conjunt de propostes elaborades d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, i l’objectiu és economitzar i racionalitzar l’ús de l’aigua i garantir el bon estat dels sistemes aquàtics (rius, embassaments, estanys, zones humides, aigües costaneres i aigües subterrànies). El Pla vol fer compatibles els objectius de qualitat ambiental amb la garantia de recurs per als diferents usos que es fan de l’aigua.
Aquest Pla, un cop s’hagi aprovat per la Generalitat, substituirà el vigent Pla hidrològic de les conques internes de Catalunya. El motiu principal d’aquest canvi és la Directiva Marc de l’Aigua de la Comunitat Europea, que és l’instrument normatiu d’obligada aplicació a tots els Estats. Aquesta Directiva proposa una nova gestió de l’aigua i vol garantir el bon estat del medi aquàtic, tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu, a través d’una utilització sostenible basada en la protecció a llarg termini.
La sessió informativa i de debat es durà a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament de la Cellera de Ter (Av. Montserrat, 20) a partir de les 16 hores.