Una «spin-off» de la UdG redueix el temps de detecció de la salmonel·la

Microbial, l'empresa derivada de la UdG especialitzada en sistemes de detecció ràpida de bacteris, ha tret al mercat dos nous productes que permeten reduir de varis dies a menys de 24 hores la detecció de Cronobacter i Salmonel·la en aliments i llets deshidratades infantils.

  • L'investigador Jesús García Gil de Microbial. | Lourdes Casademont / ACN -
Publicat el 03 de març de 2010 a les 17:05

L'investigador Jesús García Gil de Microbial. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Microbial, una empresa derivada ('spin-off') de la Universitat de Girona especialitzada en sistemes de detecció ràpida de bacteris, ha tret al mercat dos nous productes que permeten reduir de varis dies a menys de 24 hores la detecció de Cronobacter i Salmonel·la en aliments i llets deshidratades infantils. Les tècniques clàssiques necessiten sis dies per detectar el primer mentre que l'anàlisi de salmonel·la es fa en cinc. El 'kit' que l'empresa comercialitza permet obtenir el resultat d'ambdós bacteris en menys de 24 hores. A mig termini, preveuen treure al mercat un sistema de detecció de la salmonel·la per a particulars i empreses de la restauració.

Els dos productes, Cronofast i Bactoplex PIF, són el resultat de gairebé un any de recerca al departament d'R+D i tenen com a objectiu cobrir la necessitat de les empreses alimentàries de certificar que els productes que elaboren estan lliures d'aquests dos bacteris abans de la seva posada a la venda, tal com exigeix la legislació. Es basen en la tècnica de biologia molecular anomenada reacció en cadena de la polimeresa (PCR), que permet identificar els bacteris pel seu ADN i escurçar considerablement el temps de detecció de la seva presència. Aquest fet resulta especialment interessant per a la indústria alimentària que no pot esperar massa temps uns resultats perquè els productes caduquen.

Des de primers d'aquest any l'empresa comercialitza el 'Cronofast', el kit per combatre el Cronobater, un bacteri present en llets deshidratades. Inclou diverses espècies de patògens emergents relacionades amb brots de colitis necrotitzant, meningitis i septicèmia en nadons menors de sis mesos. La taxa de mortalitat d'aquests brots pot ser elevada, entre un 20 i un 80%, i els supervivents solen patir severs desordres neurològics. Les analítiques tradicionals tarden sis dies mentre que el 'kit' de microbial permet obtenir resultats objectius en menys de 24 hores.

L'altra producte és el Bactoplex PIF. Aquest 'kit' permet detectar de forma simultània el Cronobater i també el de la Salmonel·la en productes per a nadons –llets maternitzades, en pols, preparats per a papilles- en menys de 24 hores, quan aquest últim bacteri requereix fins a cinc dies per a ser detectat amb els mètodes clàssics de cultiu.

Segons l'investigador Jesús García Gil i director de Macrobial, 'cada vegada hi ha més empreses que decideixen analitzar els seus aliments per portar l'aliment transformat al mercat el més aviat possible' i aquests dos productes volen cobrir aquesta necessitat.

Per altra banda, també estan treballant amb un producte, un kit de detecció en menys de 24 hores, que permeti 'democratitzar' l'anàlisi de la salmonel·la. La idea és que restauradors, cases de colònies o fins i tot particulars disposin d'un petit aparell per analitzar el menjar que estan a punt de servir i assegurar-se que durant la manipulació no s'hagi contagiat d'aquest bacteri. Esperen poder-lo llençar a mitjà termini a un preu assequible.

Una empresa jove amb vocació internacional

Microbial va néixer ara fa tres anys d'un grup reduït de científics de la Facultat de Ciències de la UdG. Es van instal·lar al Parc Científic i Tecnològic i van aconseguir el suport econòmic i financer d'un grup d'inversors que van apostar pels seus 'kits' de detecció. Actualment, ja tenen nou productes que es distribueixen en laboratoris de microbiologia. Han arribat a acords de distribució a Europa i Israel i treballen per fer-se un lloc al mercat ibero-americà i asiàtic. La plantilla està formada per quatre persones i durant aquest any preveuen intensificar la part comercial. La fita que s'han mercat per a aquest 2010 és la internacionalització i la certificació dels seus productes a Europa.